Ryanair repülőgép a földön kék-sárga logóval
Fotó: Shutterstock

Hasít a Ryanair, minden rekordot megdöntött júniusban

A Ryanair történetének legjobb hónapját zárta: júniusban 15,9 millió utast szállított. Tavaly a hatodik hónapban mindössze 5,3 millióan utaztak az ír fapados légitársaság gépeinek fedélzetén.

Az ír légitársaság, amely utasszám szerint Európa legnagyobbja, közölte, hogy júniusban 88500 járata szállt fel.

Szárnyaló mutatók

Az úgynevezett kihasználtsági mutató, amely azt jelzi, egy légitársaság hogyan tudja az üres ülőhelyeket feltölteni utasokkal, 95 százalékos volt, most először a pandémia kezdete óta.

Már májusban is jó számokat hozott a cég: akkor összesen 15,4 millió utast repítettek, 92 százalékos kihasználtsági mutatóval, amely egyébként a pandémia előtt rendszeresen 96 százalékos volt, sőt, 2019 júniusában elérte a 97 százalékot.

Eléri, sőt meghaladja

A fapados idén nyáron 15 százalékkal több utasra számít, mint a 2019-es vakációs szezonban. A 2023 márciusával végződő egy év alatt pedig várakozásaik szerint rekordszámú, 165 millió ember veheti igénybe járataikat.

A 2022 márciusával záródó évben kicsivel kevesebb, mint 100 millióan utaztak velük. A Covid előtti időszakban az éves rekord 149 millió utas volt.

A légitársaság a múlt héten közölte, hogy járataik kevesebb mint 2 százalékát érinti a belga, spanyol, portugál, francia és olasz légiutaskísérők sztrájkja. Hozzátették, hogy „minimális, vagy nulla” fennakadásra számítanak azután is, hogy spanyol légiutaskísérők 12 nappal meghosszabbították a júliusra kilátásba helyezett sztrájkot.

Itt írtunk arról, hogyan szólt be Nagy Márton gazdasági miniszternek a Ryanair vezetője, Michael O’Leary az extraprofit különadó miatt, és itt van rá a válasz.

The Conversation

Ne hagyd ki!