Tihanyban az egyik legdrágább a szállás a balatoni települések között
Fotó: Shutterstock

Heti egymillió forint felett is találni szállást a Balatonon

Kilőtt a szállások költsége a Balatonon idén nyáron. Vannak olyan felsőkategóriás szálláshelyek, amelyekért jócskán egymillió forint felett kérnek egy családtól egy hétre.


Drágábbak lettek a balatoni szállások

Az egyik internetes szálláskeresőn jelenleg 13 olyan hirdetést találni, amelyik augusztus közepére, hat éjszakára, két felnőttnek és egy gyermeknek kínál apartmant több mint egymillió forintért. Tihanyban például akciósan is akad szállás 1 118 795 forintért az említett paraméterekkel – írja az rtl.hu.

Az egyik ilyen hotel a szocializmus időszakában Fanta Büfé néven volt ismert. Azóta felújították, a benne lévő 18 luxusapartmanok 65 négyzetméteresek, van teraszuk, az ablakaik pedig a Balatonra néznek. Jelenleg nincs szabad hely a szálláson, a magyarok mellett francia, orosz, angol, kínai és szlovák turisták is lakják. Az üzemeltető szerint sokan két hétre érkeznek hozzájuk, gyakran jachttal.

A legdrágább hotelre Balatonszemesen talált az RTL. Ott két fő és egy gyermek részére, hat éjszakára egy 68 négyzetméteres apartmanban 1 millió 800 ezer forintba kerül, ellátás nélkül.

Mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk a belföldi nyaraláshoz

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint átlagosan 19 450 forintba kerül a hazai panziókban egy kétágyas szoba reggelivel egy éjszakára. Ez az ár 11 százalékkal magasabb, mint tavaly ugyanilyenkor, valamint 20 százalékkal nagyobb, mint két évvel ezelőtt.

Átlag feletti árakkal találkozhatunk a Balatonnál. Tihanyban, vagy például Siófokon 21 ezer forintért kínálták a legolcsóbb kétágyas szobát reggeli nélkül június elején. Az északi parti településen ráadásul legalább kettőre, a délin pedig legkevesebb öt napra kell foglalni, hogy kiadják a szobát.

Emelkedtek a vendéglátók költségei

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénék tiszteletbeli elnöke néhány hete arról számolt be, hogy napról napra emelkednek a szállásadók költségei. Az energiaszámlák például 3-3,5-szörösére nőttek egy év alatt. Emellett gondok vannak a munkaerőpiacon is, hiszen manapság már nem az a kérdés, hogy találnak-e minőségi alkalmazottat a vendéglátóhelyek, hanem inkább az, hogy lesz-e egyáltalán ember a feladatok elvégzésére.

Megjegyezte, hogy ugyan még mindig a hotelek a legnépszerűbbek, de a koronavírus-járvány óta felpörgött az apartmanok kereslete is, valamint sokan mennek kempingelni vagy sátorozni a magyar tenger mellé.

Ma már a szállásárak is úgy működnek, mint a repülőjegyárak, tehát dinamikus árképzés van. Számít, hogy mikor, mikorra és hova foglalunk helyet. Azonban így is 15-20 százalékkal lehet magasabb a szállások ára, mint tavaly volt

– mondta Flesch Tamás

A szakember szerint egy hétre egy négy fős család egy négy csillagos hotelben félmillió forint környékén találhat magának helyet a nyárra a Balatonnál. 250-300 ezer forintnál kezdődnek a háromcsillagos szállodák, all inclusive ellátással azonban 700-800 ezer forintot is elkérhetnek a családoktól, valamint vannak szállások jócskán egymillió forint felett is.


The Conversation

Ne hagyd ki!