Idén is a Balaton lehet a legfelkapottabb turisztikai célpont a magyarok körében

Egy-másfél évtizeden belül annyit romolhat a Balaton vízminősége, hogy alkalmatlanná vállhat a fürdőzésre. Ez egy pesszimista lehetőség, de számolni kell vele.


Túlstabilizálták a Balatont?

Jelenlen 4 százalékkal van a Balaton vízszintje a maximális érték alatt. Fél évvel ezelőtt azonban nagyjából 20 centiméterrel volt alacsonyabb, mint most. A megemelkedett hőmérsékletnek köszönhetően azonban akár 20-30 centivel is lejjebb kerülhet a vízszint a következő hónapokban – nyilatkozta az InfoRádiónak Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa.

Mindazonáltal a legpesszimistább eshetőség az, hogy 10-15 éven belül annyira elromlik a tó vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés, míg az optimista forgatókönyv az, hogy százévekre előre megoldódik a probléma azzal a vízháztartással, ami pillanatnyilag van a Balatonban. (…) A probléma alapvetően az, hogy az utóbbi évtizedekben túlstabilizálták a Balaton vízszintjét

- mondta a szakértő.

A stabilizálás mögött leginkább rekreációs, vagyis gazdasági és turisztikai érdekek állnak, biológiailag azonban semmi sem indokolja. Az említett tevékenység eredménye egyébként az, hogy amíg a 70-es évek előtt akár 30-40 százalékkal is ingadozott a vízszint, az elmúlt másfél évtizedben ez nagyjából 10 százalékra tehető.

A szakértő szerint a természet alkalmazkodni fog a szabályozáshoz, de az ingadozást jobban kedvelte. Jelenleg talán a természetes vízforgalom fenntartása lenne a legfontosabb feladat a Balatonban.

Nem olcsó, de idén a Balatonnál nyaralhat a legtöbb magyar

Néhány napja EBBEN a cikkünkben írtunk róla, hogy egy friss felmérés szerint idén is a Balaton lesz a legnépszerűbb magyarországi turisztikai célpont. Ha nyaralóhelyet kell választani, akkor a magyarok 36 százaléka teheti le a voksát a magyar tenger mellett. A szálláshelyek ára azonban különösen megugrott a tónál.

Ma már a szállásárak is úgy működnek, mint a repülőjegyárak, tehát dinamikus árképzés van. Számít, hogy mikor, mikorra és hova foglalunk helyet. Azonban így is 15-20 százalékkal lehet magasabb a szállások ára, mint tavaly volt. A Balaton kiemelt városai jobban mennek, de vannak más helyek, amelyek kevésbé, azonban ettől függetlenük is az apartmanok és a szállodák jelentősen drágulni fognak

– nyilatkozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénék tiszteletbeli elnöke.

A szakember szerint jelenleg egy hétre egy négy fős család egy négycsillagos hotelben félmillió forint környékén találhat magának helyet a nyárra a Balatonnál, de a legnagyobb szálláshirdető oldalon másfél millió forintért is van hirdetés. Ugyanott 250-300 ezer forintnál kezdődnek a háromcsillagos szállodák, all inclusive ellátással azonban 700-800 ezer forintot is elkérhetnek a családoktól.

The Conversation

Ne hagyd ki!