Egy púpos teve néz a kamerába, amely a sivatagban várja, hogy elindulhasson a szépségversenyen
Fotó: Unsplash

Botoxos tevéket tiltottak ki egy szépségversenyről

Szaúd-Arábiában nincs helyük a nem megengedett parktikáknak, ha teveszépségversenyről van szó.


Átszabott állatok

A szaúdi hatóságok több mint 40 tevét diszkvalifikáltak egy szépségversenyről, miután kiderült, hogy tulajdonosaik nem engedélyezett szépészeti beavatkozásokat hajtottak végre az állatokon- írja a Saudi Press Agency.

A hatóságok a december elején kezdődött, az uralkodó tiszteletére rendezett éves tevefesztiválon csaptak le a szabályszegőkre. A kiemelt fontosságú, egy hónapig tartó esemény egyik fő attrakciója a teveszépségverseny, amelynek győztesét 66 millió dollárral, azaz nagyjából 21,3 milliárd forinttal jutalmaznak. A busás nyeremény rengeteg tenyésztőt vonz, akik közül sokan az extrém lépésektől sem riadnak vissza, hogy minél szebb tevékkel álljanak a bírák elé.

A Rijád mellett tartott eseményről a napokban több mint 40 tevét zártak ki, ugyanis tulajdonosaik egyebek között botoxszal töltötték fel az ajkukat, illetve különböző hormonkezelésekkel látványosabbá tették izomzatukat és púpjaikat. Egyes tevéknek még a fejét is átszabták. A versenyen mindenfajta szépészeti beavatkozás tiltott, nemcsak a sportszerűség, hanem a tevék egészsége miatt is, így azonnali hatállyal kitiltották ezeket az indulókat.

A zsűri főként az állatok feje, nyaka, púpja, öltözete és testtartása alapján értékeli a tevéket. A hatóságok szigorú fellépése nem alaptalan, az interneten tucatjával tejednek videók olyan tevékről, amelyek ajkai gyakorlatilag leszakadtak a túlzásba vitt botox-injekcióktól.

Beduin hagyományok

A szépségverseny mellett tevehajtó versenyek, árverések, dromedár kiállítások, valamint tevetejből és teveszőrből készült termékeket árusító kofák várják a látogatókat. A fesztivál évente több százezer érdeklődőt vonz. A királyi család célja a fesztivállal az, hogy az olajban gazdag ország modernizációs megaprojektjei mellett megőrizze a tevék beduin hagyományokban és örökségben betöltött szerepét.

A tevetenyésztés több millió dolláros iparággá nőtt az államban, évente több hasonló rendezvényt szerveznek szerte a régióban.

Ne hagyd ki!