Az elmúlt években a tőzsdei kereskedők olykor szokatlan módszerekkel, állatok segítségével tesztelték a véletlen és a szerencse szerepét a befektetésekben. A céltáblába nyilacskákat hajigáló híres majom után most egy hörcsög a kísérlet főszereplője.Ezt egy majom is meg tudná csinálni…

1999-ben a Wall Street-i brókerek között igen különleges „kereskedő" tűnt fel. Raven nemcsak a piaci sikereivel tűnt ki a többiek közül, hanem azzal is, hogy bekerült a Guiness Rekordok könyvébe is. Méghozzá úgy, mint a világ legsikeresebb Wall Street-i majma. Bizony, Raven egy majom. Az említett évben a brókerek úgy döntöttek, letesztelik, mennyire lehet sikeres egy véletlenszerűen összeállított portfólió. Raven elé egy nagy táblát állítottak, amelyen 133 internetes cég neve volt felsorolva. A híres majom darts nyilakkal 10 céget kiválasztott, amelyek bekerültek a MonkeyDex nevet viselő portfólióba. A MonkeyDex év végére 213 százalékos profitot termelt. Persze a siker nem tartott sokáig, ugyanis nem sokkal később kipukkant a dotkomlufi, így Raven portfóliója is bebukott, de ez semmit nem vesz el Raven érdemeiből. Most újabb állat kerülhet be a Guiness Rekordok könyvébe, feltéve, ha Mr. Goxx fenn tudja tartani a sikerszériáját.

Rágcsávó 

A Mr. Goxx nevet viselő hörcsög június 12-én kezdett „kereskedni" a kriptovaluták piacán, egyelőre meglehetősen sikeresen. Portfóliója jelenleg 30 százalékos pluszban van, ami jfelülmúlja a bitcoin-t, az S&P 500-at, sőt, még a Berkshire Hathaway-t is. Mr. Goxx módszere viszonylag egyszerű. A gazdája a hörcsög ketrecében kialakított egy „home office-t", ahova Goxx akkor megy be „kereskedni", amikor csak szeretne. Az irodájában található egy hörcsögkerék és két cső. A hörcsögkerékkel tudja kiválasztani, hogy éppen melyik valutával kereskedjen, a csövekkel pedig azt, hogy vegyen vagy eladjon a kiszemelt tokenből. Az irodája egy számítógépez van kötve, amely automatikusan végrehajtja Mr. Goxx „utasításait". Nagyjából 30 valuta közül tud választani. Portfóliójában jelenleg Tron, XRP, ada és ether is található. Mr. Goxx kezdőtőkéjének értéke 390 dollár volt, amelyet szeptember közepére 580 dollárig feltornászott, de sajnos a kripto-hörcsögöt sem kerülte el a bitcoin áringadozása, így most nagyjából 500 dollár körül mozog a „Goxx Capital" értéke.

A sikeres hörcsögöt Twitch-en és Twitter-en lehet követni. A hörcsög közösségei média menedzsere minden egyes posztban felhívja a figyelmet, hogy a projekt csak szórakoztató jellegű, így semmiképpen nem minősül pénzügyi tanácsadásnak. Mindenképpen ehhez mérten kezeljük Mr. Goxx munkásságát.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!