Nem dohányozhatnak a jövő norvég és új-zélandi generációi
Fotó: Shutterstock

Keveseket érint, betiltja a dohányzást két ország

A felnőtt norvég lakosság csupán 7 százaléka dohányzik napi szinten. Így is évente 6 ezer halálos áldozatot követel a dohányzás a skandináv országban. Ezért az arra vonatkozó törvények szigorítására készülhet Norvégia kormánya. Új-Zéland pedig be is tiltotta a cigizést a jövő generációinak.


Nem dohányozhatnak a jövő norvég generációi

Norvég sajtóinformációk szerint megtilthatják a 2010 után születetteknek Norvégiában, hogy dohánytermékeket vásároljanak és használjanak. Így vezetné ki a dohányzást a társadalomból a kormány.

Az egészségügyi miniszter, Ingvild Kjerkol a napokban fogja ismertetni a népegészségügyi jelentést, illetve az állam új dohánystratégiáját. Azonban tudni lehet róla, hosszútávú célja a dohányzásmentes társadalom létrehozása.

Üdvözli a kormány szándékát a norvég rákszövetség. Viszont javasolják, tiltsák be az ízesített dohánytermékeket azoknál is, akik most legálisan juthatnak hozzá. A fogínyre helyezhető fogyasztási dohány, a snus ízesített változatai rendkívül népszerűek Norvégiában. Az értékesítésük tiltott például az Európai Unióban is, ami alól csak Svédország kivétel.

A Magyar Nemzet hozzáteszi, 2004-ben szigorították jelentősen a dohányzást a skandináv országban. Például akkor tiltottak be a cigizést zárt helyeken. Részben ennek tulajdonítják, hogy az akkori 33 százalékos dohányosrészarány napjainkba 7 százalékra csökkent.

Dohányzásmentes lehet Új-Zéland is

Norvégiát megelőzve, decemberben fogadta el az új-zélandi parlament azt a törvénycsomagot, amelyben megtiltották a 2009. január 1-jén vagy azt követően születetteknek a dohány értékesítését a felnőttkorukban is. Aki megszegi az eladási tilalmat, akár 150 ezer ausztrál dollárra (37 millió forint) is bírságolható.

Emellett csökkentették a dohánytermékekben a nikotin megengedett mennyiségét, valamint az is eldőlt, hogy 90 százalékkal mérséklik (6000-ről 600-ra) a dohány-kiskereskedők számát 2023 végéig.

A lépés az egészségügyi rendszernek 5 milliárd dollárt hagy a zsebében, mivel nem kell majd kezelni a dohányzás okozta betegségeket, például a rák számos típusát, a szívrohamokat, a stroke-okat és az amputációkat

- nyilatkozta Ayesha Verrall egészségügyi miniszterhelyettes.

A dohányzó felnőttek száma a felére, 8 százalékra esett az elmúlt évtizedben Új-Zélandon. Csak tavaly 56 ezren szoktak le a dohányzásról. Összehasonlításképpen a francia felnőttkorúak 25 százaléka dohányzott 2021-ben.

Egyébként Bhutánban az új-zélandinál is szigorúbbak a dohányzásellenes törvények. Ott teljesen betiltották a cigaretta-értékesítést 2010-ben.

Ne hagyd ki!