Több ország próbálkozik a dohányzás felszámolásával
Fotó: Shutterstock

Nagyot lépett ez az ország a dohányzás felszámolása felé

Törvénybe iktatták, hogy soha többé nem vásárolhatnak dohányt a mostani fiatalok és a következő generációk Új-Zélandon. Azonban nem csak a szigetországban születtek hasonló intézkedések az elmúlt években. Szigorít az Európai Unió is.Dohányzásmentes lehet Új-Zéland a jövőben

A héten fogadta el az új-zélandi parlament azt a törvénycsomagot, amelyben megtiltották a 2009. január 1-jén vagy azt követően születetteknek a dohány értékesítését a felnőttkorukban is. Aki megszegi az eladási tilalmat, akár 150 ezer ausztrál dollárra (37 millió forint) is bírságolható.

Emellett csökkentették a dohánytermékekben a nikotin megengedett mennyiségét, valamint az is eldőlt, hogy 90 százalékkal mérséklik (6000-ről 600-ra) a dohány-kiskereskedők számát 2023 végéig.

A lépés az egészségügyi rendszernek 5 milliárd dollárt hagy a zsebében, mivel nem kell majd kezelni a dohányzás okozta betegségeket, például a rák számos típusát, a szívrohamokat, a stroke-okat és az amputációkat

- idézi Ayesha Verrall egészségügyi miniszterhelyettest a Portfolio.

A dohányzó felnőttek száma a felére, 8 százalékra esett vissza az elmúlt évtizedben Új-Zélandon. Csak tavaly 56 ezren szoktak le a dohányzásról. Összehasonlításképpen a francia felnőttkorúak 25 százaléka dohányzott 2021-ben.

Egyébként Bhutánban az új-zélandinál is szigorúbbak a dohányzásellenes törvények. Ott teljesen betiltották a cigarettaértékesítést 2010-ben.

Az Európai Unió belenyúl a dohánytermékek kínálatába 

Az Európai Unió 2014-ben fektette le a máig érvényes dohányirányelvét, amely szerint a meghatározó, jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalmazása tilos. Tehát nem lehet olyan termékeket értékesíteni, amelyek ízesítése elfedi a dohány természetes ízét – ez lett korábban például a mentolos cigik veszte is.

A törvény csak a hagyományos cigarettákra és a vágott dohánytermékekre vonatkozott ezidáig. Azonban a szabályzat értelmében más termékek is bekerülhetnek a tilalmi körbe, amennyiben a terméktípus dohánypiaci részesedése eléri a 2,5 százalékot. A hevítéses dohánytermékeknél ez megtörtént, ezért Brüsszel azokra is kiterjesztette az ízesítési tilalmat. Az új szabályozás 2023, október 23-tól lép életbe.

A jövőben tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben (például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban vagy a kapszulában) ízesítést tartalmaz.

Emellett a hevített dohányterméken is kötelező lesz a hagyományos dohánytermékeknél már jelenleg is alkalmazott képes és szöveges figyelmeztetések elhelyezése a csomagoláson. A tiltást tartalmazó konkrét jogszabályokat a tagállamoknak a kötelessége megalkotni

- nyilatkozta Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének (MDKSZ) elnöke.

Ne hagyd ki!