Elektromos hulladékok halmozódnak egymás hegyén-hátán egy szemétlerakóban
Fotó: Shutterstock

Az idén termelt e-hulladék hegy mellett a kínai nagy fal is eltörpül

A bolygónk egyre növekvő e-hulladék problémájának megoldásáért dolgozó WEEE Fórum becslései szerint 2021-ben annyi elektromos szemetet termelt az emberiség, amelynek össztömege a világ legnagyobb építményével is vetekszik. Ha nem változik a helyzet, akkor komoly bajban leszünk.

A világ új csodája?

Ha a WEEE előrejelzése helytálló, akkor az emberiség 63 millió tonnányi elektromos hulladékkal zárja az idei évet. Elektromos hulladéknak minősülnek a régi számítógépek, televíziók, telefonok, meghibásodott okoseszközök és úgy összességében minden fogyasztói elektronikai termék. Csak hogy tisztán lássuk a képet, ennek a bődületes nagyságú szemétkupacnak az össztömege meghaladná a Föld legnagyobb, ember által létrehozott építményének, a kínai nagy falnak a tömegét. Amellett, hogy ezek az eszközök rendkívül környezetszennyezőek és biológiailag nem bomlanak le, a WEEE arra is rámutatott, hogy a világ kormányai elképesztően értékes alapanyagokat hagynak kárba veszni. A Világgazdasági Fórum 2019-es jelentése szerint a globális e-hulladék értéke meghaladja a 62,5 milliárd dollárt. Ez több, mint egyes országok GDP-je.

Nagy bajban leszünk

A fórum vezetője, Pascal Leroy kifejtette, hogy a problémához jelentős mértékben hozzájárulnak az ágazati szereplők, főleg a gyártók, amelyek a tervezett elévülés szellemében egyre kevésbé tartós termékeket dobnak a piacra. Tovább rontja a helyzetet, hogy sokuk foggal körömmel küzd a „right to repair", azaz a saját kezű javításhoz való jogok mozgalma ellen, amelynek célja, hogy a vállalatok javítási útmutatókat és alkatrészeket biztosítsanak a lakosságnak a háztartásokban használt gépekhez.

Az ENSZ fenntarthatósági ciklusok programjának igazgatója, Ruediger Kuehr arról beszélt a WEEE Fórumnak, hogy az emberek egész egyszerűen nem képesek felfogni, mekkora problémát jelent az e-hulladékok kezelésének jelenlegi helyzete. Elmondta, hogy manapság egy tonna eldobott mobiltelefon több aranyat tartalmaz, mint egy tonna aranyérc. Kis túlzással az iPhone-ok „bányászata" jövedelmezőbb, mint a tényleges aranyrögök kitermelése. Éppen ezért, ha nem csökkentjük az említett termékek használatát, akkor fennáll a veszélye, hogy a következő évszázadban elfogynak azok az alapanyagok, nyersanyagok, amelyekből az okostelefonok készülnek. Ilyen például a gallium, az arzén, az ezüst, az indium, az ittrium, a tantál és természetesen az arany.

A WEEE Fórum továbbá azt is kiemelte, hogy az emberiség által termel e-hulladék mennyisége évente kétmillió tonnával gyarapodik, de az újrahasznosítás mértéke évek óta 20 százalékon stagnál.


Ne hagyd ki!