Búzakalászok emberi kézben
Fotó: Shutterstock

Az élelmiszerválságnak két oka van, most a második fenyeget

Az élelmiszerárak magas szinten ragadtak az Ukrajna ellen indított orosz háború elnyúlásával, ami fokozza az ellátási láncok zavarai és a klímaváltozás miatt már amúgy is jelen lévő árnyomást.


A háború csak olaj volt a tűzre – mondta a CNBC-nek Arif Husszain, az ENSZ Világélelmezési Programjának vezető közgazdásza.

Van, csak drága

Ukrajna fontos termelője volt egyebek között a búzának, a kukoricának, a napraforgó olajnak. Bár az exportot a háború miatt világszerte korlátozták, Husszain szerint az élelmiszerválságot nem az élelmiszer elérhetősége, hanem a drágulása okozza.

A krízis a megfizethetőségről szól, ami azt jelenti, hogy van hozzáférhető élelmiszer, de az árak nagyon magasak

– magyarázta Husszein.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének adatai szerint júliusban a globális élelmiszerárak 13 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A legpesszimistább becslések szerint további 8,5 százalékkal emelkedhetnek 2027-ig.

Műtrágya

A műtrágyák ára is emelkedik, ami hozzájárul az élelem drágulásához, miután a termelők a költségeket végső soron a fogyasztókra hárítják. Az árak megugrottak, miután Oroszország korlátozta a kivitelt, ez csökkentette a terméshozamot. Moszkva békeidőben a globális műtrágyaexport nagyjából 14 százalékáért felel.

Ez, a magas energiaárakkal és az ellátási láncok zavaraival együtt korlátozza a Világbank beavatkozóképességét az élelemtermelés volumenének növelésére a következő két évben. Mindez a bizonytalanság jóval 2024 után is magasan tarthatja az árakat.

Éhségvészhelyzet

A Világbank egyik vezetője úgy látja, hogy a mostani, a drágulás okozta krízis elérhetőségi krízissé válhat, ha nem oldódik meg a műtrágyahiány.

Az ENSZ becslése szerint az éhezés veszélyének kitett (éhségvészhelyzetben lévő) emberek száma a 2019-es 135 millióról mára 345 millióra ugrott. Ez a kategória csupán egy fokozattal enyhébb az éhezésnél.

Az extrém időjárás és a klímaváltozás ugyancsak hozzájárul a globális élelmiszerválsághoz. Kína, a világ legnagyobb búzatermelője számtalan kedvezőtlen körüménynek van kitéve idén az áradástól a súlyos aszályig.

Ha a világ egyes részein nem lesz élelmiszer, tömegek indulhatnak útnak.

Ne hagyd ki!