Botrányok tarkítják az idei focivébét, de fontos kérdés az is, hogy lesz-e sör
Fotó: Shutterstock

Korrupció, halálesetek és sör – jelentés a focivébéről

Néhány nap múlva kezdődik Katarban a labdarúgó-világbajnokság. Sok vita előzte meg, hogy lehet-e alkoholt kapni a rendezvény alatt az alkoholfogyasztást korlátozó országban. Egyébként is korrupciós botrányok és halálesetek ezrei árnyékolják be az eseményt.


Ha korlátozottan is, de lesz sör a focivébén

A korábbi labdarúgó-világbajnoksággal ellentétben nem nyáron, hanem november 22-én rajtol kőolaj- és földgáznagyhatalom Katarban az 2022-es sportesemény. A közel-keleti ország 220 milliárd dollárt (mostani árfolyamon nagyjából 88 ezer milliárd forintot) költött el az infrastruktúrára 2010 óta, így ez lesz minden idők legdrágább sporteseménye. Az arab emírségben - amely területe körülbelül kilencede Magyarországnak - az alkoholfogyasztás nem tilos, azonban erősen korlátozott.

Sört, bort és rövid italokat több étteremben és szállodákban kapni lehet, de meglehetősen drágán. Egy pint (nagyjából 4,7 deciliter) sör 45-55 katari riálba, átszámítva 5-5,5 ezer forintba kerül. Aki közterületen, nyilvános helyen részegeskedik, hat hónapig terjedő börtönbüntetéssel és 3 ezer riál (32 ezer forint) pénzbírsággal sújtható – írja VG.

Korábban a szervezők azt szerették volna, hogy a hatóságok tiltsák meg a rendezvény alatt az alkoholfogyasztást, azonban végül kompromisszumos megoldás született. Inni a meccsek előtti három és utáni egy órában lehet a stadionok körül, az arénákban viszont tilos. A döntés nyomán kérdéses maradt, hogy hogyan fognak reagálni a hatóságok a részeg szurkolókra.

Az eseményre 1,5 millió szurkolót várnak a 2,8 milliós lakosságú Katarba.

Korrupciós botrányok

A katari labdarúgó-világbajnokság megrendezését korrupciós botrányok előzték meg. A FIFA eredetileg a jelentésében Katart tartotta a leggyengébb jelentkezőnek az összes közül, és a pályázata „magas kockázatú” besorolást kapott.

Azonban 2010. november 23-án, a Párizsban találkozott az akkori francia államfő, Nicolas Sarkozy, a katari koronaherceg, Tamim bin Hamad Al Thani és az UEFA akkori elnöke, Michel Platini. Egybehangzó források szerint ekkor dőlt el, hogy Platini visszavonja támogatását a 2022-es világbajnokságra pályázó Egyesült Államoktól Katar javára. Napokkal később Platini javaslatára négy másik európai ország is megváltoztatta eredeti tervét, ami elbillentette a mérleg nyelvét, így győzhetett az emírség – jegyzi meg a Sport24.

Néhány hónap múlva a katari állam egyik szárnya, a Qatar Sports Investment befektetési alap felvásárolta a Paris Saint-Germaint. Platini fia, Laurent pedig a genfi székhelyű, de katari tulajdonú Burrda Sports igazgatója lett.

A FIFA akkori összetételével kapcsolatos érdemes megemlíteni, hogy a világbajnokság szervezőjéről döntő végrehajtó bizottságból több mint egy tucat embert elítéltek vagy eltiltottak a labdarúgás ügyeitől korrupciós vádak miatt az elmúlt években. Például az akkori elnököt, Sepp Blattert pénzmosás és hűtlen kezelés miatt hat és fél évre.

A helyét átvevő Gianni Infantino ellen most is vizsgálódnak a hatóságok, amiért 2016-ban és 2017-ben többször titokban találkozott a FIFA korrupciós ügyeit vizsgáló főügyésszel abban a katari tulajdonú épületben, amelyben az arab ország svájci nagykövetsége is található. Jelenleg hivatali visszaélésre való felbujtás, hivatali titoktartás megsértése és büntetőeljárás akadályozása miatt folyik ellene eljárás. Gianni Infantino tavaly óta Katar fővárosában él.

Halottak ezrei árnyékolják be az építkezést

Azonban itt nincs vége a rendezvény körüli botrányoknak: egyes becslések szerint legalább 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és srí lankai vendégmunkás halhatott meg Katarban a világbajnokság infrastruktúrájának építése közben az elmúlt években.

Milyen jó lenne a hozzám hasonló munkásoknak, ha a meccseket a stadionban nézhetnék, amelyeket mi magunk építettünk. De ki törődik velünk? Abban az országban a munkásoknak nincs semmi értékük. Úgy érzem, hogy a világbajnokság csak a gazdagok eseménye, és csak nekik szól

- idéz egy korábban az építkezéseken dolgozót az Index.

Katar időközben jelezte, hogy mindent megtesz azért, hogy ne szembesüljenek az építkezéseken dolgozók további visszaélésekkel és jogsértésekkel.

Az Euronews mindeközben arról írt, hogy ingyen utazást, szállást, meccsbelépőket és költőpénzt is biztosít Katar azoknak a futball „szuperfanoknak”, akik vállalják, hogy a foci vb-ről csak és kizárólag pozitív képet mutatnak, és nem illetik negatív kritikával sem a szervezést, sem a házigazdákat. A katariak a FIFÁ-n keresztül vették fel a kapcsolatot a 32 résztvevő csapat legismertebb drukkereivel, akiktől pozitív közösségi médiás visszajelzéseket és a negatív kritikákat publikálók jelentését kérik.

Ne hagyd ki!