Különösen nagy bajban lehet az európai autóipar
Fotó: Shutterstock

Nem könnyű megélni? Most jöhet a neheze!

A koronavírus-járvány még mindig érezhető hatásai, valamint az orosz-ukrán háború is rányomja a bélyegét az eurózóna gazdaságára. Hatalmas recesszióra figyelmeztetnek a szakértők a térségben.


Jöhet az újabb recesszió?

A gazdaság jelentős visszaesésére számít több európai nagyvállalat vezérigazgatója is az öreg kontinensen a közeljövőben. Véleményük szerint az ukrajnai háború és az ahhoz kapcsolódó gazdasági szankciók, valamint az energiaellátással kapcsolatos aggodalmak is megviselik az eurózónát. Emiatt már a közgazdászok is csökkentették a növekedési előrejelzéseiket a területre vonatkozóan – írja az Infostart.hu.

A háború szövődményeként próbára teszi az euróövezetet az élelmiszerárak robbanásszerű emelkedése, valamint az energiaárak elszállása is. Emellett rosszul érinti a gazdaságot a kínai „Zéró Covid” megközelítésből eredő gazdasági sokk (akár milliós városokat is lezárnak a kínaiak, ha felüti ott a fejét a koronavírus – az ipari és kereskedelmi központ Sanghajjal is ezt történt – a szerk.). A szakértők szerint mindez komoly aggodalmakat váltott ki arra vonatkozóan, hogy esetleg stagfláció (azaz alacsony gazdasági növekedés és magas infkáció), valamint recesszió következhet Európában. Ha az inflációt vizsgáljuk az euróövezetben, akkor már márciusban rekordszintet, 7,5 százalékot ért el.

Csak a legrosszabb forgatókönyv a recesszió?

Az biztos, hogy nagy recesszió van készülőben. A koronavírus miatt még mindig fokozott a kereslet igénye a világ számos területén. (…) Egy bizonyos ideig még megmarad akkor is, ha már látjuk a kamatok és az árak emelkedését, de egy bizonyos ponton keresleti válság is kialakul majd, akkor biztosan mély recesszióban leszünk

- nyilatkozta Stefan Hartung, a német Bosch gépipari és technológiai óriáscég vezérigazgatója.

Az euróövezet GDP-je csökkenthet a második negyedévben. Az Oroszországból érkező gázimport valószínűtlen azonnali embargója ezt komolyabb recesszióvá változtathatja. Ha a FED csúnyán elrontja a dolgot, és az USA-t egyenesen a fellendülésből a csődbe katapultálja, akkor egy ilyen recesszió akár a jövő évig is eltarthat

- ezt már Holger Schmieding tette hozzá, a Berenberg vezető közgazdásza. A szakember optimista volt azonban az eurózóna recessziójával kapcsolatban, hiszen azt csak a legrosszabb forgatókönyvnek nevezte.

A háború kiterjedése ronthat az összképen

Mark Branson, a BaFin német pénzügyi szabályozó hatóság elnöke pedig arra figyelmeztetett, hogy van esély az orosz-ukrán háború átterjedésére más országokba is. Az viszont újabb energiaellátási zavarokat hozhat magával, ami szintén megviselheti Európa gazdaságát, különösen az ipari szektort.

Ola Kallenius, a Mercedes-Benz vezérigazgatója szerint pedig a kínai helyzet és az ukrajnai háború három különböző szempontból is kihívást jelentő üzleti környezetet teremtett a német luxusautógyártó számára. Folyamatos a félvezetők hiánya, újabb kínai zárlatok pedig tovább ronthatnák a helyzetüket, akárcsak egy elhúzódó, vagy kiterjedő ukrajnai háború. Egyébként Kalleniussal nagyon hasonló véleményen volt Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója is.


Ne hagyd ki!