Egy arany bábuhoz csatlakoznak fekete bábuk, ami azt jelképezi, hogy egy 16 éves gyerek vezette a hírhedt Lapsus$ hackercsoportot
Fotó: Shutterstock

Egy 16 éves autista kamasz vezetheti a hírhedt hackerbandát

A szülőknek fogalmuk sem volt fiúk „titkos életéről”.Hajtóvadászat

A londoni rendőrség az alábbi nyilatkozatot adta ki:

Hét, 16 és 21 év közötti személyt tartóztattunk le egy hackercsoport elleni nyomozással kapcsolatban. Egyelőre mindannyian szabadlábon védekezhetnek. Nyomozásunk folyamatban van.

Mint kiderült, a hírhedt Lapsus$ nevű hackercsoport elleni nyomozásról van szó. Ez egy relatíve fiatal csapat, amely rövid időn belül meglehetősen komoly hírnévre tett szert aktív közösségi média jelenléte és nagynevű célpontjai miatt. Ezekről bővebben mi is beszámoltunk, EBBEN és EBBEN a cikkünkben.

A nyomozók azt gyanítják, hogy az egyik letartóztatott fiatal, egy 16 éves fiú a Lapsus$ vezetője. Ugyan a rendőrség nem fedte fel a kilétét jogi okok miatt, a „kiberbűnözői testvériség” már nem volt ilyen nagylelkű.

Hackermegtorlás?

A „White” néven tevékenykedő fiú nevét, lakcímét és közösségi média oldalakra feltöltött képeit egy hacker weboldalon tették közzé más hackerek, miután a fiatalember vélhetően összetűzésbe keveredett üzleti partnereivel. Az is kiderült, hogy White néhány év alatt csaknem 4,5 milliárd forintnyi vagyont halmozott fel a hackerkedéssel.

Néhány év alatt több mint 300 BTC-s (bitcoin) vagyont halmozott fel … most a Lapsus$ nevű, önjelölt ransomware csoporthoz tartozik, amely több szervezetet is megzsarolt és „meghackelt”

-olvasható a hackerek által közzétett leleplező bejegyzésben.

A 16 éves tiniről hivatalosan annyit lehet tudni, hogy egy speciális oxfordi iskolában tanul, és autista.

Édesapja az alábbiakat nyilatkozta a BBC-nek:

Egészen mostanáig fogalmam sem volt erről az egészről. Soha nem beszélt semmiféle hackelésről, de annyi szent, hogy nagyon jól bánik a számítógépekkel, és rengeteg időt tölt a gép előtt. Mindig azt hittem, hogy csak játszik.

Valamit sejtettek?

A Bloomberg tájékoztatása szerint kiberbiztonági kutatók már közel egy éve nyomoznak White után, akit a hackerek köpése előtt már sikeresen azonosítottak.

Korábban azt gyanították, hogy a csapat főhadiszállása Dél-Amerikában van, tekintve, hogy a Lapsus$ igen sok brazil szervezetet támadott meg.

Nem sokkal a razzia előtt Telegram csatornájára azt írta a csoport, hogy március 30-ig néhány tagja szabadságon lesz, így egy kicsit háttérbe vonulnak.

Lehet, hogy ráuntak a dél-amerikai melegre, de minden bizonnyal máshogy képzelték el a hűsölést.

Ne hagyd ki!