Két idős ember ugrál az ágyon
Fotó: Shutterstock

Nincs mese: ha hosszú életet akarsz, meg kell házasodnod

A házasoknak 20 százalékkal kevesebb esélyük van arra, hogy idő előtt elhalálozzanak, mint azoknak, akik egyedül élnek – állapította meg egy nagyszabású tanulmány.


Japán kutatók több mint félmillió, az ötvenes éveiben járó ember egészségügyi adatait vizsgálták 15 éven keresztül.

Jót tesz a noszogatás

Kiderült, hogy a házasoknak ötödével kisebb esélyük van arra, hogy balesetek, sérülések vagy szívproblémák miatt, idő előtt fejezzék be földi pályafutásukat. Leginkább a férfiak számára hasznos a házasság az életkilátások szempontjából. Természetesen mindez a fix párkapcsolatban élőkre is vonatkozik.

Azt már korábban is megállapították, hogy a férfiak kevésbé vállalnak kockázatot, kevesebb balesetet szenvednek, és kevésbé nyúlnak alkoholhoz vagy drogokhoz, ha házasok. A házasság jobb anyagi körülményeket és egészségesebb életstílust is jelent.

A japán Nemzeti Rákkutató Központ új tanulmánya szerint a házasság védő szerepe ugyancsak betudható annak, hogy a házasfelek noszogatják a másikat, hogy kérjen orvosi segítséget, vagy tartsa be az orvos utasításait.

Az Egyesült Királyságban hivatalos adatok azt mutatják, hogy a halálozási arány kétszer akkora az egyedülálló nők és férfiak körében, mint a házasoknál.

A figyelem éltet

Több más tanulmány is elismerte már a házasság jótékony hatását.

2010-ben az Egészségügyi Világszervezet megállapította, hogy a házasság csökkenti a depresszió és a szorongás kockázatát.

Tavaly a birminghami Aston Medical School kutatói arra jutottak, hogy a házasoknál kisebb az esély a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kialakulására.

Az nem teljesen világos, hogy pontosan mivel teszi a házasság egészségesebbé a résztvevő feleket, de szakértők szerint az lehet az oka, hogy valaki odafigyel rájuk.

A Koppenhágai Egyetem professzore, Rikke Lund azt mondta: sok lehetséges magyarázat arra utal, hogy a házasok

egészségesebb életstílust követnek, és hamarabb fordulnak orvoshoz, ha baj van.

Amerikai kutatók ugyancsak úgy vélik, hogy az egyedülállók nagyobb valószínűséssel szenvednek az elszigeteltségtől, mint a házasságban élők. A magányos férfiakra inkább jellemző a nyakló nélküli alkoholfogyasztás, az egészségtelen étkezés, és a kockázatkereső magatartás – derül ki a Daily Mail összeállításából.

Ne hagyd ki!