Fehér makett ház háttérben kínai zászló
Fotó: Shutterstock

Fokhagymával leelőlegezni egy lakást? Itt azt is lehet

Kétségbeesett kínai ingatlanfejlesztők újszerű promóciókat alkalmaznak, hogy felkeltsék a vásárlók érdeklődését: búzát vagy fokhagymát is elfogadnak előlegként.


A kínai ingatlanfejlesztők mindent megtesznek az eladások felpörgetéséért, miután januártól májusig pangott a piac Kína zéró-Covid politikája, és a gazdaság lassulása miatt.

Búza

A „cserélj búzát házra” című hirdetés szövege szerint gabonában is fizethető a mintegy 24 ezer dollárnyi (9 millió forintnyi) előleg az egyik fejlesztés alatt álló ingatlanra. Ez 160 ezer kínai jüan, félkilónyi búzát 2 jüanon számítanak fel, vagyis 40 ezer kiló (40 tonna) búza átadásával meg is van az üzlet.

A Reuters telefonon megkereste a hirdetés feladóját, a Honan tartományban lévő Közép-Kínai Ingatlanügynökséget, és informálisan megtudta, hogy főként a környékbeli gazdákat kívánták megcélozni az ajánlattal. Az akció július 10-ig tart. A honani provinciában lévő házak 600-900 ezer jüanba kerülnek majd.

Fokhagyma

Május végén is volt egy hasonló hirdetés Közép-Kínában. Akkor a házvásárlók egy másik ingatlanfejlesztőnél fokhagymában fizethették az előleget, amit félkilónként 5 jüanon számítottak be. (1 kínai jüan kb. 56 forint)

Az újszerű promóció nyomán 30 tranzakciót ütöttek nyélbe az akció ideje, 16 nap alatt, összesen körülbelül 430 ezer kiló fokhagyma értékben.

A nagybani piacon a fokhagyma és a búza ára is másfél jüan félkilónként.

A hirdetésekben azért gyakrabban szerepel az ingyen parkolás, vagy a vásárlás utáni felújítás ígérete.

The Conversation

Ne hagyd ki!