A kínai GDP 20-30 százalékát teszi ki az ingatlanpiaca
Fotó: Shutterstock

Óriási pofont kapott Kína a saját ingatlanosaitól

12 hónapja csökkennek az ingatlanárak Kínában, mióta bedőlt az Evergrande ingatlanfejlesztő mamutcég. A szakértők szerint a kínai ingatlanpiac leginkább egy piramisjátékra hasonlít. Azonban Xi Jinping kormánya hamarosan óriási összeget tolhat bele.


Megremegett a kínai ingatlanpiac

A vártnál nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal csökkentek az új lakások árai mintegy 70 kínai városban egyetlen év alatt. Emellett a Citigroup friss adatai szerint az összes ingatlanhitel 29,1 százaléka (szemben a tavaly év végi 24,3 százalékkal) nemteljesítőnek számít – írja a Portfolio.

Az Evergrande Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője volt. A társaság bedőlése rendkívül megrázta az iparágat. Az elemzők szerint a helyreállásához a kormány 200 milliárd jüanos mentőcsomagja a beruházások felpörgetésére nem valószínű, hogy elég lesz. Az S&P hitelminősítő szerint ahhoz legkevesebb 800 milliárd jüan kellene, de rosszabb esetben akár a tízszerese is szükség lehet.

Piramisjátékra hajazott a piac

Mintegy kétmillió tervasztalról értékesített lakás (tavaly ezek tették ki a kínai lakáspiac 90 százalékát) maradt befejezetlen Kínában, azonban a számuk tovább nőhet. Azok a vevők közül, akik előre fizettek a be nem fejezett lakásokért, többen jelzáloghitel-bojkottot indítottak. Emellett visszaestek az eladások is, ami miatt bezuhantak az árak a piacon, valamint számos fejlesztő ment csődbe. A szakemberek szerint teljesen összeomlott a piaci bizalom, amit csak kormányzati beavatkozás tehet helyre.

Az építendő lakások elő-értékesítése biztosította a megfelelő készpénzellátást a kínai fejlesztőknek éveken keresztül. Ezeket az összegeket óriási hitelekkel kiegészítve részben földvásárlásra fordították, az új telkeken pedig új építkezésekbe kezdtek. Valamint ebből próbálták finnanszírozni a korábbi projekteket, de a házak végül nem készültek el. A szakértők szerint pontosan ezért hasonlított a rendszer egy piramisjátékhoz, mert az új befektetőktől felvett pénzből akarták kifizetni a meglévő ügyfeleiket.

Óriási szektor

A kínai GDP 20-30 százalékát teszi ki az ingatlanpiac, ami a többi nagygazdasághoz képest óriási arány. Egyben része az ország építőipart előtérbe helyező gazdasági modelljének.

Tovább rontja az ágazat helyzetét, hogy a zéró-Covid-politikából adódó lezárások is befolyásolják a piacot, ezért a folyamatos árnövekedésbe vetett hit megingott. Ez ahhoz vezethet, hogy az ázsiai ország háztartásai a következő években a vagyonuk jelentős részét az ingatlan-befektetésekből inkább részvényekbe, kötvényekbe csoportosíthatják át.

Ne hagyd ki!