Egy férfi és egy nő tudós a fejüket fogják kémcsövek előtt ülve, miután megtudták, hogy a japán egyetem törölte a kutatási anyagukat
Fotó: Shutterstock

Valóra vált a kutatók rémálma, mentik a menthetőt

A Kiotói Egyetem tájékoztatása szerint egy rendszerhibát követően körülbelül 77 terabájtnyi kutatási anyag törlődött le a Hewlett-Packard nevű szuperszámítógépről. Olyan súlyos a helyzet, hogy a legtöbb fájlnak vélhetően örökre nyoma veszett.Még nincs minden veszve

Az incidens, amely 14 kutatócsoport 34 millió fájljának törlését eredményezte, 2021. december 14. és 16. között történt. Az igazi problémát az jelenti, hogy a rendszerhiba a biztonsági mentéseket is megsemmisítette, így szinte semmi esély nincs az adatok helyreállítására. Egyelőre nem lehet tudni, pontosan mekkora a baj, de az egyetem közleményéből annyi már kiderült, hogy négy kutatócsoport munkája teljes bizonyossággal elveszett.

Minden érintett felhasználót egyénileg értesítettek az esetről e-mailben, de a letörölt fájlok és a kutatások típusáról nem tettek közzé részleteket. Az adatvesztés megismétlődésének elkerülése érdekében az egyetem ideiglenesen leállította a biztonsági mentési rendszer működését.

Japán az élmezőnyben

Mint említettük, az elveszett adatok részleteit nem hozták nyilvánosságra, de minden bizonnyal rengeteg értékes információval lett szegényebb az emberiség. A Kiotói Egyetem, amely az ország második legnagyobb állami tudományos kutatási beruházásából jött létre, Japán egyik legfontosabb kutatóintézete. Az egyetemen biológiai, farmakológiai, immunológiai, anyagtudományi és a fizikai kutatásokat is végeznek. A kiotói tudósok az elmúlt években rendkívüli eredményeket értek el a kémia területén, amelynek köszönhetően a kémiai tanszéket a világ negyedik legjobbjaként tartják számon.

Érdekességképp megjegyezzük, hogy Japánban található a világ jelenlegi legerősebb szuperszámítógépe, a Fugaku. A Fugakut 1,2 milliárd dollárból építették, eddig a COVID-19 kutatására, diagnosztikára, különböző gyógykezelési módok feltérképezésére és vírusterjedés-szimulációra használták. A Fugaku számítási teljesítménye 442 petaflop, amely jócskán meghaladja a második helyen álló, az IBM által épített Summit 148 petaflopos teljesítményét.

Ne hagyd ki!