A járvány miatt nem lesz egyszerű a karácsonyi játékok beszerzése
Fotó:123RF

Nem vicc, sokan már most elkezdik a karácsonyi ajándékvásárlást

A járvány gazdasági hatásai miatt több országban már most figyelmeztetik a vásárlókat: ha játékot akarnak vásárolni karácsonyra, akkor most kezdjék el, mert decemberben hoppon maradhatnak. Az itthoni helyzet nem ilyen súlyos, erről a REGIO Játék nyilatkozott a Napi.hu-nak.


A britek már figyelmeztetnek

Még csak augusztus van, de az Egyesült Királyság játékboltjai máris figyelmeztetik a nyári szünet végére készülő szülőket: ha tudják, mit szeretne a gyerek karácsonyra, és szeretnék elkerülni a hajszát, vegyék meg most, amit akarnak. A játékipar brit szereplői szerint a fogyasztóknak idén karácsonykor magasabb árakkal és jelentős készlethiánnyal kell szembenézniük. Két okra vezették vissza a jelenlegi helyzetet: a szállítási kapacitások hiányára és az emelkedő nyersanyagárakra. A járvány miatt először a lezárások eredményezték azt, hogy emelkedni kezdtek a szállítmányozási költségek, majd amikor újraindult a gazdaság, óriási kereslet szabadult a piacokra.

Miközben sok importőr és kiskereskedő szembesül ezekkel a problémákkal, a játékkereskedelem szezonális jellege miatt az ellátási problémák esetében sovány vigasz, hogy idővel rendeződik majd a helyzet: ha karácsonykor nincs ott a kívánt játék, akkor később már hiába érkezik meg.

Az pedig, hogy drágábbak lehetnek a játékok, annak köszönhető, hogy a műanyag-alapanyagok költségei is emelkednek. Az év elejéhez képest Európában 50-55 százalékos emelkedések tapasztalhatók a leginkább használt pvc- és polietilén-fajtáknál.

  Magyarországon felkészültek a válságra

Mi is tapasztalunk a piacon ellátási nehézségeket. Úgy látjuk, hogy ezeket elsősorban a logisztikai problémák okozzák, hiszen a pandémia miatt leállt a légi teherszállítás, így kénytelen volt mindenki a hajós konténerszállításra váltani. Mindeközben világviszonylatban több száz százalékos áremelkedés történt a konténerszállításban. Ezek már ebben az évben éreztetik hatásukat, hiszen már a januári beérkezések is a megemelt fuvardíjjal jöttek

- mondta a Napi.hu-nak Gyaraki Dávid, a REGIO Játék marketing vezetője. További zavart okoz a nyersanyagárak emelkedése is, és a fa és a fém ára is jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, és várhatóan még nincs vége a folyamatnak.

A szakember szerint itthon nem valószínűek készlethiányok.

A játékpiac nagyon előfinanszírozott, a karácsonyi árukészlet nyáron kerül beszerzésre, emiatt a magyar vásárlóknak nem kell attól tartaniuk, hogy a karácsonyi ajándékok beszerzése veszélybe kerülne. A rendeléseink java része már be is érkezett vagy már úton vannak, emiatt nem tartunk attól, hogy karácsonykor készlethiány lesz a REGIO Játék üzleteiben

- tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy várható-e, hogy az emelkedő szállítási és gyártási költségek miatt viszonteladóként kénytelenek lesznek a termékek árát emelni, azt válaszolta, hogy lépcsőzetes áremelésben gondolkodnak, de nem kell arra készülni, hogy a játékvásárlás megfizethetetlen lesz.

Ne hagyd ki!