Kína aggódik a fiatalokért, ezért eltiltja őket a videojátékoktól

A kínai hatóságok vurtuális éjjeli őrjáratot indítanak, amelynek célja, hogy az összes olyan fiatalt kitiltsák az online platformokról, aki este tíz után videojátékozik. Mindezt az arcfelismerő funkció segítségével.Kína néhány éve arra a következtetésre jutott, hogy a 18 éven aluli fiatalság túl sok időt tölt online videojátékokkal. 2019-ben a kormány bevezetett egy korlátozást, hogy elejét vegye a videojáték-függőségnek. A korlátozás az alábbiakat jelentette:

  • a 18 éven aluli fiatalok este tíz és reggel nyolc között nem játszhatnak online játékokkal
  • minden egyes hétköznap maximum 90 percet fordíthatnak videojátékokra
  • hétvégente három óránál többet nem játszhatnak kedvenc játékaikkal
  • a 16 éven aluliak maximum 200 jüant (nagyjából 9 ezer forint), míg a 16-18 év közöttiek 400 (cirka 19 ezer forint) jüant költhetnek havonta játékokra
  • mindenkinek fel kell töltenie a személyazonosító igazolványát, amely regisztrálva van az állam hivatalos adatbázisában
  • a személyi igazolvány alapján beazonosított fiatalokat az említett megkötések értelmében az online játékok egyszerűen kidobják a szerverről, és a vásárlási lehetőségeket is megszüntetik

Persze a fiatalokat sem kellett félteni, hamar rájöttek, hogyan játszható ki a rendszer. Egész egyszerűen a szüleik személyazonosító igazolványát töltötték fel. De a kínai hatóságok most visszavágnak.

A felsorolt korlátozások továbbra is érvényben maradnak, viszont ezentúl minden egyes felhasználónak, egy bizonyos idő után a telefonja arcfelismerő funkciójával igazolnia kell az életkorát. Ha valakit turpisságon érnek, azonnal kidobják a szerverről. A projekt az éjféli őrjárat fantázianevet kapta.

Középpontban a telefonok

Az arcfelismerő kormeghatározást először a világ egyik legnagyobb technológiai vállalata, a Tencent vezeti be. A Tencent már 2018 óta kísérletezik a funkcióval, és hamarosan több mint 60 játékában élesíti az ellenőrző rendszert. Fontos megjegyezni, hogy Kínában sokkal népszerűbbek a mobilos játékok, mint más országokban, így a korlátozás rengeteg fiatalt fog érinteni. 2019-ben számos vállalat kritizálta Kína döntését, mondván, hogy óriási bevételektől esnek el a korlátozások miatt. Mondjuk úgy, nem sokra mentek a panaszkodásukkal. A kommunista páet által irányított hatalmas ország a továbbiakban azt tervezi, hogy a 18 éven felülieknek szánt termékek online vásárlását is kibővíti az arcfelismerő rendszerrel.

Kína azzal indokolta a lépését, hogy aggódik a fiatalok fizikai és mentális egészsége miatt. 2018-ban a WHO történetében először hivatalosan is mentális betegségként jegyezte be a videojáték-függőséget.

The Conversation

Ne hagyd ki!