Nem valószínű, hogy Oroszország vissza fogja fizetni az óriási kötvénytartozásait
Fotó: Shutterstock

Rubelben jó lesz? Moszkva válasza a nyugati szankciókra

A nemzetközi piac azzal számol, hogy Moszkva nem fogja visszafizetni a kötvénytartozásait, hiszen az országot sújtó gazdasági szankciók miatt sok vesztenivalójuk már nincs. Nagyjából 19 ezer milliárd forintnak megfelelő dollárt és eurót bukhatnak el a nyugati hitelezők.


Leállíthatja a kötvénytartozásai visszafizetését Oroszország

Fájdalmasan igen, de váratlanul nem érintené Oroszország hitelezőit, ha Moszkba nem fizetne az államkötvényei után, miután az USA és az EU megtiltotta a befektetőknek, hogy finanszírozzák az orosz államadósságot. Ez viszont azt jelenti, hogy a hitelminősítésük sem számít (sorra sorolják vissza az országot a nagy minősítők) mert a nyugati országokból úgysem tudnak forráshoz jutni – írja a Napi.hu.

Nem ez lenne az első eset, ha Oroszország nemfizetővé válna: az 1998-as rubelcsődkor sem teljesítette a kötvényfizetéseit. Akkor az a Közép- és Kelet-Európai térségre is súlyos hatással volt, hiszen a szovjet idők nyomán még nagyobb volt a térség gazdasági egymásra utaltsága.

Hasonló véleményen vannak a szakértők

George Catrambone, a DWS Group amerikai kereskedésért felelős vezetője is valósnak látja a veszélyt, hogy Oroszország nem fogja visszafizetni a kötvénytartozásait, hiszen úgy néz ki, hogy az a piac befagyott. Megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a hétvégén ugyan aláírt egy rendeletet, amely szerint Oroszország fizethet a külföldi hitelezőknek, azonban csak rubelben, amely gyorsan leértékelődik. Ráadásul nem is biztos, hogy át tudják váltani a rubeljüket dollárra vagy euróra a hitelezők a szankciók miatt.

A cikk idézi Mitu Gulatit, a Virginiai Egyetem jogászprofesszorát, aki az államadósságok átütemezésével foglalkozik. A szakember véleménye szerint Fehéroroszország és Ukrajna államkötvényeivel is úgy kereskednek, mintha nemfizetésre készülnének. Emellett Oroszország gazdaságának zsugorodása a magasabb nyersanyagköltségekkel együtt több országot is bajba sodorhat.

Lee Buchheit, veterán államadósság-átütemezési ügyvéd, az Edinburgh-i Egyetemen jelenlegi alkalmazottja szerint sem valószínű, hogy Oroszország vissza fogja fizetni a tőke- és kamatösszegeket, hiszen a nyugati országok rengetek orosz pénzt fagyasztottak be. Másrészt az is nyitott kérdés, hogy képes lenne-e egyáltalán visszafizetni azokat.

Ekkora tőke forog kockán

Oroszországnak több mint 100 millió dollár kamatfizetése lesz esedékes a devizakötvényei után március 16-án. A nyugati országoknak nagyjából 19 000 milliárd forintnak megfelelő dollár és euró kitettsége van orosz államkötvényekben – írja a portál.

Teljesítetlen kötvényfizetések esetében azonban egyes tulajdonosok perelhetnek, és megpróbálhatnak lefoglalni - vagy zálogjogot szerezni - külföldön lévő orosz vagyontárgyakra. Ez abban az esetben is megtörténhet, ha a szankciók még érvényben vannak.

Ne hagyd ki!