Két napozószék egy homok tengerparton az óceán partján a Satoshi kriptoszigeten

Képünk illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Külön szigetet építenek a kriptósoknak, mutatjuk a tervet

Cikkünkben bemutatjuk a Satoshi-szigetet, egy 32 millió négyzetlábas privát szigetet, amely érintetlen tengerpartokkal, egész éves napsütéssel, moduláris otthonokkal és demokráciával csábítja leendő lakosait. Nem, nem egy mesebeli helyről, hanem egy valódi magánszigetről van szó, amelyet kifejezetten a kriptovaluta közösségnek szánnak.Ez a jövő?

A különleges „kriptosziget” a Csendes-óceán dél-nyugati részén, a Vanuatui Köztársaság trópusi paradicsomában, Ausztrália és a Fidzsi-szigetek között található. A sziget a Satoshi Island Holdings vállalat tulajdonában áll, amely a világ „kripto-fővárosává” akarja alakítani a területet, ahol a kriptovaluta evangélisták "kibontakozhatnak".

A névválasztás aligha meglepő – a bitcoin állítólagos, titokzatos eredeti fejlesztője, Satoshi Nakamoto ihlette.

Évekig tartó előkészületek után a vanuatui miniszterelnök és a pénzügyminiszter minden szükséges engedélyt jóváhagyott, így a Satoshi Island készen áll arra, hogy egy valódi kriptovaluta gazdasággá és blokklánc alapú demokráciává alakuljon

-adta hírül a vállalat, amely „decentralizált autonóm szervezetként” tervezi működtetni a szigetet.

A Cointelegraph-nak adott interjújában a projekt mögött álló csapat azt mondta, a sziget egy igazi kriptoparadicsom, egy kriptogazdaság lesz, ahol mindent meg lehet vásárolni kriptovalutákkal.

A szigeten lévő eszközök, árucikkek, ingatlanok minden tulajdonjogát a blokklánc által működtetett, nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában szerezhetik meg a leendő lakosok.

A „moduláris” házak építését már el is kezdték, a Satoshi-sziget várhatóan 2023-ban nyitja meg kapuit.

Metaverzum a valóságban

Félreértések elkerülése végett az NFT tulajdonjogok ellenére a moduláris otthonok nem a virtuális világban, a metaverzumban épülnek. Minden, a fizikai világban épített ház egy úgynevezett "Satoshi Island Land NFT" lesz, amellyel a tulajdonosok szabadon kereskedhetnek, akárcsak a nem helyettesíthető tokenekkel.

A Satoshi Island új szintre emeli az NFT-ket azáltal, hogy a digitális tulajdonjogokat fizikaivá alakítja. Bárki birtokolhat egy darabot a szigetből, ha Satoshi Island Land NFT-ket vásárol, amelyek könnyen megvásárolhatók és eladhatók, a hagyományos ingatlanok átruházásával járó bonyodalmak nélkül

-részletezték az alapítók, hozzátéve, hogy a leendő tulajdonosok jogait fizikai formában is rögzítik Vanuatu hivatalos földhivatalában.

Az ötletgazdák tervei között szerepel az is, hogy egész évben kriptovaluta központú rendezvényeket szervezzenek, valamint helyet biztosítsanak a legkülönbözőbb kriptoprojekteknek és a kriptorajongóknak a szigeten.

Nagy az érdeklődés

A vállalat tájékoztatása szerint már több mint 50 ezer NFT-vízumkérelmet nyújtottak be a világ minden pontjáról olyan emberek, akik szeretnének hivatalosan is a Satoshi-sziget „állampolgárai” lenni.

Az „NFT Polgárok” szavazati jogot is kapnak, így beleszólhatnak a döntéshozatalba. Minden kriptotárcához csupán egy „állampolgárság” társítható, amellyel egy szavazatot lehet majd leadni.

Fontos azonban megjegyezni, az említett NFT vízumok és állampolgárságok nem egyeznek meg a bevándorlási engedéllyel, azt egy külön kormányzati vízumkérelmi folyamatban lehet megigényelni.

Ez azt is jelenti, hogy ugyan bárki pályázhat a Satoshi Island NFT állampolgárságra, de ez nem összetévesztendő a köznyelvben értelmezett „állampolgárság” kifejezéssel.

A beutazáshoz szükség lesz egy érvényes, kormányszerv által kiadott vízumra, vagy a Vanuatuba vízummentességet biztosító 130 ország egyikéből származó útlevélre.

A Vanuatu Köztársaság külön állampolgárság-kérelmezési eljárást kínál az érdeklőőknek, melynek ára alsó hangon 130 ezer dollár.

Egyelőre nem tudni, hogy a vanuatui kormány milyen jogokat és garanciákat biztosít kriptosziget lakóinak, már ha egyáltalán lesz bármi is, ami védje az „NFT Polgárokat”. Éppen ezért a Satoshi-sziget nagyratörő terveinek megvalósulásáig fennáll annak a veszélye, hogy az érdeklődők elveszítik idejekorán befektetett pénzüket.

A közelmúltban volt egy hasonló kezdeményezés, a Cryptoland, amelyet végül idén januárban elkaszáltak. Ez egy 12 millió dolláros projekt volt.

Ne hagyd ki!