Mindeközben Magyarország szuperszámítógépei is épülnek
Fotó: Shutterstock

Megépült a világ legerősebb számítógépe

Az IBM elkészült az Osprey nevű kvantumszámítógépével, ami több mint háromszor nagyobb teljesítményű, mint az eddigi legnagyobb, tavaly átadott, szintén a céghez köthető Eagle. Mindeközben Magyarországnak egy Komondora és egy szuper Leventéje lesz a számoláshoz.


Kvantumbitekben mérik a számítógép teljesítményét

A korábbi rekorder 127 qubites, azaz kvantumbittes Eagle-től 3,4-szer erősebb az új 433 qubites Osprey. Az új szuperszámítógépet egy speciális hűtőszekrényben tárolják, mivel a szupravezető vezetékei mínusz 273 Celsius-fok közeli hőmérsékleten működnek – jegyzi meg a New Scientist.

A kvantumszámítógépek alapegységei, a kvantumbitek a hagyományos bitekkel ellentétben egyszerre vehetik fel a 0, az 1 vagy akár mindkettő értékét, ami lehetőséget ad olyan számítások elvégzésére, amelyek a legmodernebb klasszikus szuperszámítógépeknek is túl bonyolultak – ilyen például a kémiai reakciók szubatomi szimulálása – magyarázza a Qubit.

Ammennyiben egy hagyományos számítógép szeretné felvenni a versenyt az Osprey-vel az információtárolási és -feldolgozási kapacitás terén, több bitre lenne szüksége, mint amennyi atom van az ismert univerzumban.

A technológia hátránya, hogy a kvantumszámítógép hajlamos számítási hibákat elkövetni amiatt, mert a qubitek idővel veszítenek kvantumosságukból. Ennek ellenére az IBM jövőre szeretné elkészíteni gép 1121 qubites verzióját.

Milliárdokból épülhet a Levente és a Komondor is

Mintegy három éven belül a Wigner Fizikai Kutatóközpont csillebérci kampuszán megépülhet Levente, az új magyar szuperszámítógép is nagyjából hatmilliárd forint uniós támogatással. A fejlesztéstől a szakemberek azt várják, hogy a hazai kutatás-fejlesztés mellett az ipari ágazatok technológiai fejlődését is szolgálni fogja.

Azonban nem ez Magyarország egyetlen szuperszámítógép-projektje. A Debrecenben az idén nyáron elinduló Komondor szupercomputerrel és a Leventével együtt hazánk szuperszámítógépes infrastruktúra-kapacitása a jelenlegi szint ötvenszeresére nőhet.

A Levente szuperszámítógép moduláris technológiát használó felépítése révén a későbbiekben kvantumszámítógép csatlakoztatására is alkalmas lesz. A Wigner FK számára ez különösen fontos, hiszen Domokos Péter akadémikus vezetésével a rendkívül sikeres Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium tevékenységének koordinálását is a kutatóközpont látja el

– áll az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat közleményében.

Ne hagyd ki!