Egy tartalomgyártó a laptopja billentyűzetét nyomkodja, melyen a Patreon közösségi oldal ikonjai láthatók
Fotó: Shutterstock

Ez a közösségi platform nem bünteti az oroszokat, ezért nem

A Patreon vezérigazgatója úgy véli, az orosz polgároknak semmi közük országuk ukrajnai inváziójához, ezért a cég nem korlátozza szolgáltatása elérését Oroszországban.Miután Oroszország február végén támadást indított Ukrajna ellen, rengeteg nyugati vállalat megszüntette üzleti tevékenységét mindennel és mindenkivel, ami és aki valamilyen szinten kapcsolatba hozható Moszkvával. A szankciók az orosz polgárokat is sújtják, akik tehetetlenül nézik, ahogyan életük egyik napról a másikra drasztikusan megváltozik egy olyan esemény miatt, amelyre közvetlen ráhatásuk nincs. Jack Conte, a Patreon tartalomgyártói platform vezérigazgatója úgy döntött, cége tovább folytatja műveleteit Oroszországban.

A Dead Cat nevű podcastben meg is indokolta döntését:

Úgy gondolom, hogy nem a tartalomgyártóknak kellene fizetniük tekintélyelvű vezetőjük gaztetteiért. Nem akarom ennek a súlyát a vállukra helyezni. Elképzelhető, hogy ők sem értenek egyet a háborúval, és nem akarom őket megbüntetni földrajzi elhelyezkedésük miatt.

Nagyobb a füstje

Conte elismerte, hogy a cég lépése inkább szimbolikus, mintsem gyakorlati jellegű. A nagyobb amerikai bankok, illetve az olyan pénzügyi szolgáltatók, mint a Visa és a Mastercard már felfüggesztették szolgáltatásaikat az országban, ami azt jelenti, hogy a Patreon fizetőképessége is kárt szenvedett a szankcionált területeken.

Remek példa a tehetetlenségre a Patreon versenytársának az esete. Az OnlyFans orosz felhasználói március elején meglepődve tapasztalták, hogy fiókjaikat zárolták. A vállalat szerint erre a banki szankciók miatt került sor, pedig a cég a mai napig is osztja Jack Conte véleményét, és nem akarja megbüntetni az orosz tartalomgyártókat.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy Oroszország sem nézi jó szemmel a nyugati vállalatok üzletpolitikáját. Az elmúlt napokban több céget, egyebek között a Facebookot és az Instagramot is kitiltotta az országból. Utóbbi igen nagy visszhangot váltott ki, több mint 80 millió orosz polgár használta napi szinten az appot, sokaknak a megélhetése függött tőle. Kijelenthetjük, elég egy rossz szó, és az orosz vezetés azonnal szankcionál.

A Patreon alkotói számára ez azért is aggasztó, mert Jack Conte elnök-vezérigazgató interjújában azt is kifejtette, ha cégének lenne rá bármi módja, hogy megbüntesse Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akkor minden további nélkül megtenné.

Hozzátette, lehetőségeikhez mérten támogatják Ukrajnát, egyebek között eltörölték a Patreon szolgáltatásainak díjait az ukrán alkotóknak.

Ne hagyd ki!