A PayPal logója egy okostelefon képernyőjén, mellette kriptovaluták és egy MasterCard bankkártya, a PayPal szankcionálja az oroszokat
Fotó: Shutterstock

A PayPal köszöni, nem kér az orosz ügyfelekből

A PayPal Holdings pénzügyi technológiai vállalat bejelentette, az orosz-ukrán háború miatt határozatlan ideig nem fogad új, Oroszországhoz köthető ügyfeleket – írja a Reuters.Ésszel

A PayPal az elmúlt napokban számos felhasználót és Oroszország legnagyobb bankjait is letiltotta pénzügyi rendszereiről, miután az EU, az USA, az Egyesült Királyság és más nyugati országok gazdasági szankciókat vezettek be Moszkva ellen.

Alekszandr Bornyakov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős miniszterhelyettese szerdán a Reuters hírügynökségnek adott interjújában arra szólította fel a PayPal-t, hogy tegyen átfogóbb lépéseket, és minden szolgáltatását szüntesse meg az Orosz Föderációban.

A fintech cég egyelőre még engedélyezi a határokon átívelő tranzakciók lebonyolítását orosz ügyfeleinek.

Ha a PayPal támogatja a demokratikus értékeket, akkor ki kell vonulnia Oroszországból

-mondta Bornyakov.

A vállalat erre egyelőre annyit reagált, a többi iparági szereplőhöz hasonlóan ők is próbálnak a lehető legeredményesebben navigálni a nyugati szankciók között, melyhez mérten fokozatosan vezetik be az esetleges korlátozásokat.

Mi a helyzet a többiekkel?

A kormányzati szankciók hatására egyebek között a Visa, az American Express, valamint az Apple Pay és a Google Pay mobilfizetési szolgáltatók is blokkoltak több orosz pénzintézetet. A Mastercard az ukrán háború miatt letiltotta az Oroszországból indított tranzakciókat, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az országból nem lehet külföldre pénzt utalni. Arról nincs hír, hogy az országhatáron belül történt-e bármilyen változás, úgy tűnik, hogy (egyelőre) nincs ilyen korlátozás.

Moszkva a szankciókra úgy reagált, hogy ellehetetlenítette, hogy a több tízmilliárd dollár értékű orosz részvényekkel és kötvényekkel rendelkező külföldi befektetők megszabaduljanak értékpapírjaiktól.

A Reuters hozzájutott ahhoz az e-mailhez is, melyet Ukrajna küldött a PayPalnak, hogy segítséget kérjen a vállalattól. A portál tájékoztatása szerint a kérelem elsősorban az ukrán fegyveres erők számára történő forrásgyűjtésre összpontosított. A PayPal viszont minden tranzakciót letilt, amely bármilyen szinten is kapcsolatba hozható lőszerekkel vagy lőfegyverekkel.

A cég szóvivője kifejtette, a PayPal támogatja az ukránokat, elsősorban a határokon átnyúló tranzakciók biztosításával és a Xoom szolgáltatásával, amely a nemzetközi utalásokat, így az adománygyűjtést könnyíti meg.

Ne hagyd ki!