A gyönyörű Nemzetközi Űrállomás az űrben
Fotó: Unsplash

A Nemzetközi Űrállomás hamarosan a fejünkre eshet

Oroszország évek óta pedzegeti, hogy 2025 környékén végleg elhagyhatja a Nemzetközi Űrállomást (ISS) annak biztonsági kockázatai miatt. A napokban Vlagyimir Szolovjov egykori orosz űrhajós osztott meg aggasztó információkat az állomással kapcsolatban.


Nem hangzik túl jól

Vlagyimir Szolovjov az állami médiának számolt be arról, hogy az ISS orosz moduljának minimum 80 százaléka már lejárt „szavatossági idejű".

Szó szerint egyetlen nappal az után, hogy a repülésirányító rendszerek teljesen kimerülnek, helyrehozhatatlan meghibásodásokra kell számítani.

-fogalmazott Szolovjov, aki jelenleg az ISS orosz moduljának fejlesztéséért felelős "Energia" vállalat vezető mérnöke.

A szakember már tavaly is figyelmeztetett, hogy a berendezések rohamosan öregednekk, az amortizációt pedig csak úgy lehet megállítani, ha az érintett eszközöket kicserélik. A helyzetet tovább rontja, hogy az állomással egyidős Zarja modulon felületi repedéseket azonosítottak, amelyek idővel tovább terjedhetnek, szintén visszafordíthatatlan károkat okozva.

Gyanús kijelentések

A Nemzetközi Űrállomást 1998-ban építették világméretű összefogással. A résztvevők között megtalálható Oroszország, az USA, Kanada, Japán és még jó néhány európai ország. Az állomásra eddig több mint 150 milliárd dollárt költöttek, élettartamát 15 évre tervezték. Utóbbiból kiindulva annyira nem is meglepő Szolovjov aggodalma.

A javítás járható út lenne, viszont számos tényező arra utal, hogy az oroszok tervei között nem feltétlenül szerepel az ISS felturbózása. Egyrészt az orosz űrprogramot költségvetési forrásmegvonások és korrupciós ügyek sújtják. Másrészt az orosz vezetés és az állami s űrügynökség, a Roszkozmosz is egyre hangosabban tolja azt, hogy az ISS 2030 után működésképtelen lesz. Sőt, azt is belengették, hogy az oroszok 2025 környékén levonulnak a közös űrbázisról.

Ráadásul nem a repedések jelentik az egyetlen problémát. A Zvezda modulból, amely lakóteret biztosít az ISS legénységének, 2019 óta több levegő zivárgást is jelentettek. Idén júliusban pedig egy meghibásodás miatt a Nauka kutatási egységének sugárhajtóművei figyelmeztetés nélkül beindultak, így destabilizálva az állomást.

A kudarcok ellenére a Roszkozmosz ambiciózus terveket szőtt, amelyek között egy Vénusz-küldetés és egy Holdmisszió is található. Továbbá bejelentettek egy olyan rakétát is, amely képes lesz az oda-vissza utakra a Föld és az űr között, illetve egy atomerőművet is építenének a Marsra.

A fejünkre is eshet?

Ha irreálisan sok balszerencseés körülmény összekaocsolódik, akkor igen. Az viszont megnyugtató, hogy egy esetleges katasztrófa esélye szinte egyenlő a nullával. De sohasem nulla! Nemrégiben a kínaiak egyik irányíthatatlanná vált rakétája okozott kisebb pánikot, de végül nem történt szerencsétlenség. Aggodalomra akkor van ok, ha a lezuhanó eszköz túl nagy ahhoz, hogy a légkörben elégjen, de főleg akkor, ha irányítás nélkül csapódik a bolygónkba. Az ISS a maga 925 köbméteres térfogatával és több mint 420 tonnás tömegével valószínűleg komoly problémákat okozna, ha lakott területre csapódna. Az irányított becsapódások jellemzően a Csendes-óceán lakatlan déli részét érintik. Ha minden a tervek szerint megy, akkor az ISS is az ottani hullámsírban tér örök nyugovóra.

Ne hagyd ki!