Elindult a KFC-klón régi-új Rosztics
Fotó: Shutterstock

A Meki után a KFC-t is másolják az oroszok

Miután az Oroszországból kivonuló McDonald’s korábbi éttermeinek a helyén saját gyorsétteremláncot indítottak az oroszok, talán kevésbé meglepő, hogy már a KFC tavaly bezárt oroszországi egységei sem állnak üresek. Elindult a KFC-klón régi-új Rosztics.


Új étteremlánc indult az orosz KFC korábbi éttermeinek a helyén is

Korábban a Rosztics gyorsétteremlánc rántott csirkés fogásokat árult Oroszországban, majd 12 év működés után 2005-ben társult a hasonló ételekre összpontosító KFC-vel. Ezt követően kebelezte be az amerikai cég az orosz vállalatot – írja a Moscow Times.

Azonban tavaly a KFC is kivonult Oroszországból az ország ukrajnai agressziójára reagálva, és bezárta a több mint ezer éttermét. A korábbi egységeiben a héten nyitott újra a Rosztics.

A régi-új gyorsétteremlánc keddi megnyitóján a fogásokat a KFC hagyományos, piros-fehér színeivel ellátott csomagolásokban szolgálták fel. Sőt, az étlapjuk is szinte változatlan maradt az amerikai cég menüjéhez képest. Csupán két ételt neveztek át rajta.

Egy vagyont bukott az oroszok „Mekije”

Nem a KFC az egyetlen gyorsétteremlánc, amely helyére betelepültek az oroszok. Miután a McDonald’s is kivonult az eurázsiai országból, egy másik gyorsétteremlánc indult az amerikai hátterű cég helyén. Azonban az új vállalatot üzemeltető Sistema 11,3 milliárd rubel (nagyjából 52,5 milliárd forint) veszteséggel zárta 2022-t. A bevételei 73,5 milliárd rubelt értek el. Igaz, ez annak a fényében kevésbé meglepő, hogy a vállalathoz tartozó éttermek tavaly március közepétől június közepéig nem működtek, majd fokozatosan nyitottak újra szeptember végéig.

A McDonald’s előbb csak felfüggesztette az oroszországi tevékenységét tavaly márciusban, majd a kivonulás mellett döntött, így eladta az orosz érdekeltségeit. A vevő a NefteKhimServis olajcég társtulajdonosa, az Alekszandr Govor vezette Sistema volt, amely korábban 25 szibériai McDonald's franchise engedélyével rendelkezett. A felvásárlás után a korábbi gyorséttermek helyén ők vezették be a Vkuszno-i Tocska új márkanevet.

Egyébként a McDonald's-nek 847 étterme volt Oroszországban, amelyek a vállalat teljes bevételének a 9 százalékát hozták.

Nehézkes volt a búcsú

Amikor a McDonald’s első üzlete 1990-ben megnyílt Moszkvában, önmagán túlmutató jelentősége volt: egy amerikai kulturális ikon jelent meg a hanyatló Szovjetunió központjában.

Nagyjából 30 évvel később a vállalat akkor került kényszerhelyzetbe, amikor az Ukrajna ellen február 24-én indított orosz háború miatt a gyorsétteremlácot több kritika érte. Nyugaton lassúnak találták, ahogyan döntött az ottani üzletei sorsáról. Akkor sokan bojkottra szólították fel az embereket a céggel szemben.

A kivonulást végül azzal indokolták, hogy Oroszországban üzlettulajdonosnak lenni „tovább nem tartható”, és nincs összhangban a vállalat értékrendjével.


Ne hagyd ki!