Pablo Picasso kiállított festményét nézik az emberek
Fotó: Shutterstock

Picasso megjelenik a kriptopiacon, na de mit tud az első NFT-étterem?

Ugyan a kriptovaluták börzéjén a medvepiac jelei mutatkoznak, de a hozzájuk szorosan kapcsolódó NFT-k egyre nagyobb teret nyernek.Modern köntösben

Az elmúlt hónapokban elképesztő népszerűségre tettek szert az NFT-k, egyre több üzletember és művész próbál szerencsét a nem helyettesíthető tokenek világában. Úgy tűnik, az őrületből a jelentős hagyatékkal rendelkező emberek sem akarnak kimaradni, közülük egyre többen a digitális tokenek segítségével próbálják felfrissíteni felmenőik örökségét – és egy kis pénzhez jutni.

A közelmúltban John Lennon legidősebb fia jelezte, hogy apja hagyatékának egy részét árverésre bocsátja tokenek formájában, a napokban pedig Pablo Picasso leszármazottjai jelentették be, hogy NFT-kollekciót készítenek az ikonikus spanyol művész egyik saját készítésű kerámiaedényéből.

Hidat próbálunk építeni az NFT-k világa és a képzőművészeti világ között. Úgy gondolom, tervünk remekül passzol Picasso örökségéhez, mert így tisztelgünk előtte és munkamódszere előtt, amelyet mindig is a kreativitás jellemzett.

-mondta Florian Picasso, a művész dédunokája.

Florian édesanyjával, Marina Picassoval, Pablo Picasso unokájával közösen valósítja meg az árverést, amelynek során összesen 1010 darab „kerámiatokent” vásárolhatnak az érdeklődők. Az aukciónak a Shoteby’s ad otthont.

Ízletes NFT

A Picasso család mellett Gary Vaynerchuk üzletember és internetes személyiség is nagy dobásra készül: hamarosan megnyitja a világ első NFT-éttermét. Félreértés ne essék, az éhes vendégeket nem képekkel és tulajdonjogokat igazoló linkekkel akarja jóllakatni. Az üzletember a VCR Group vendéglátóipari vállalatán keresztül január hetedikén élesítette a Flyfish Club nevű NFT-kollekciót, amelyben jelenleg 1151 token található. A várhatóan 2023-ban nyíló étterembe csak azok léphetnek majd be, akik rendelkeznek legalább egy NFT-vel. A tokenek az OpenSea piactéren érhetők el, körülbelül 4,98 etheres, azaz nagyjából négymillió forintos áron.

David Rodolitz vezériazgató tájékoztatása szerint a token tulajdonosok bérbe adhatják „belépőkártyáikat”, így idővel azok is ellátogathatnak az exkluzív étterembe, akik lemaradtak az árverésről.

Ne hagyd ki!