Görög zászló lobog Görögországban, ahol robotok dolgoznak a postaszolgálatnál
Fotó: Unsplash

Ennél a postánál már minirobotok güriznek az emberek helyett

Az elmúlt hónapokban hatalmas nyomás alá került az athéni postaszolgálat válogatóközpontja. Rengeteg csomagot rendeltek az emberek, amelyek feldolgozása sokszor napokat vett igénybe. A kormány megelégelte a helyzetet, és robotokkal orvosolta a problémát.


Megállíthatatlan folyamat

A munkaerőhiányban szenvedő vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a folyamatok automatizálására. Gondoljunk csak bele, például hazánkban is egyre több Mekiben találkozhatunk rendelésfelvevő érintőképernyős egységekkel. A Mekihez hasonló vállalatok régóta azon dolgoznak, hogy az alacsony bérsávba eső munkaköröket automatizált technológiai megoldásokkal helyettesítsék. Görögország digitális programjának köszönhetően most az állami postaszolgálat, nevezetesen a Hellenic Post athéni válogatóközpont alkalmazottjai tapasztalhatták meg, mennyire megkönnyítik a robotok a mindennapi munkavégzést.

Dolgos kerekek

A Hellenic Post-nál jelenleg 55 kisméretű, négykerekű, automatizált, mesterséges intelligenciával működő robot (AMR) segíti a válogatóközpont működését.

A minirobotok képesek beolvasni a postai irányítószámokat, lemérni a csomagok súlyát, az érzékelőik segítségével pedig a megfelelő kézbesítési pontokra szállítják a küldeményeket. Naponta 168 ezer, maximum 15 kilogramm súlyú csomagot képesek kezelni. Ráadásul csupán négy óránként kell feltölteni az AMR-eket, ami nagyjából öt percet vesz igénybe. George Constantopoulos, a Hellenic Post vezérigazgatója elmondta, hogy a válogatóközpont csomagjaink a 80 százalékát már a robotok dolgozzák fel.

A folyamatok háromszorosára gyorsultak, így biztosítva van a másnapi kiszállítás. A válogatást eddig kézzel végezték, viszont a nagy nyomás és a szűkös határidők miatt gyakoriak voltak a hibák, amelyek tovább késleltették a kiszállítást és növelték a hivatal költségeit. Mindezek mellett egyre több csomagot rendelnek az emberek, így többszörösen indokolt volt az automatizálás, ami egyértelműen jól sült el.

A cél nem az, hogy az emberi munkaerőt robotokkal helyettesítsük, hanem az, hogy bővítsük és hatékonyabbá tegyük az emberi munkaerőt

-mondta Constantopoulos.

Az alábbi videóban megtekinthetitek, hogyan dolgoznak a minirobotok:

A technológia értünk van

Sokan attól tartanak, hogy az egyre nagyobb teret nyerő automatizáció idővel rengeteg munkahelyet eltörölhet, aminek következtében óriási elbocsátások várhatók. Alapvetően a nagyobb piaci szereplők nem is cáfolják ezeket a felvetéseket. Noah Smith gazdasági elemző szerint viszont nem olyan nagy a probléma, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Azzal példálózott, hogy az Ipari Forradalom idején is hasonló félelmekkel küzdöttek az emberek. Abban igazuk volt, hogy rengeteg munkakör szerepét átvették a gépek, de ezáltal sokkal jobb és kényelmesebb lett a világunk. Noah Smith úgy véli, hasonló következményei lesznek korunk automatizálásának is. Ha idővel megszűnnek az alacsony bérsávú munkahelyek, akkor a megmaradt helyeken nagyobb fizetésekre pályázhatnak az álláskeresők. Továbbá új munkakörök is megjelennek a piacon. A nagyobb keresetek pedig megnövelik a gazdasági aktivitást is.

Ahogy mondta a szakember, a technológia célja az, hogy jobbá tegye az életünket, nem pedig az, hogy nyomorba taszítson.

Ne hagyd ki!