A Kaseya informatikai vállalat megszerezte azt a dekódoló mesterkulcsot, amivel a vállalatok visszaszerezhetik a július elején ellopott és titkosított adataikat. Valószínűleg egy hacker szivárogtatta ki az információt.Néhány héttel ezelőtt a REvil nevezetű orosz hackercsapat kolosszális méretű kibertámadást indított többszáz vállalat ellen. A ransomware támadás következtében egyebek között közel 500 Coop szupermarketet kellett ideiglenesen bezárni (ez a svédországi Coop, nem a magyar). Egy ransomware támadásban a hackerek feltörik a célpontjuk informatikai rendszereit, majd ellopják és titkosítják a szervereken található információkat. Ha az áldozat nem fizeti ki a váltságdíjat, a bűnözők nyilvánosságra hozzák a „szajrét". Az egyik pórul járt cég, az amerikai Kaseya informatikai vállalat szóvivője azt állítja, megszerezték a mesterkulcsot, amivel vissza lehet fejteni a titkosított, ellopott adatokat.

Névtelen jótevő

A cég becslései szerint akár 1500 vállalat is érintett lehet a hackelésben. A támadás után a REvil 70 millió dolláros váltságdíjat követelt Bitcoinban, viszont érdekes módon a bűnözők néhány nappal később felszívódtak. Ez azért is kellemetlen, mert a vállalatok így nem tudták visszaszerezni az ellopott adatokat. Még akkor sem, ha belementek volna a váltságdíj kifizetésébe. Nekik nyújthat segítséget most a Kaseya. Annyit lehet tudni, hogy a vállalat egy anonimitást kérő harmadik féltől szerezte meg a dekódoló kulcsot. A cég szóvivője, Dana Liedholm nem válaszolt arra a kérdésre, hogy fizetett-e a vállalat a mesterkulcsért cserébe.

Valami készül

Ez a mesterkulcsos dolog jól hangzik, de az az igazság, hogy egy kicsit késve érkezett a megoldás. A kétségbeesett vállalatok jelentős része már rég kifizette a váltságdíjat, míg mások valószínűleg önerőből visszaszerezték az adatokat. A másik nagy kérdés, hogy vajon ki ez a titokzatos jótevő? Nos, valószínűleg egy hacker, aki kapcsolatban van a REvillel. Na de miért döntöttek úgy a hackerek, hogy csak úgy nyilvánosságra hozzák az egyik legértékesebb információjukat? A BBC egy olyan informátorra hivatkozik, aki elviekben a REvil belső körébe tartozik. Az említett hacker a BBC újságírójának elmondta, hogy az Unknown (ismeretlen) nevet viselő vezetőjük bízta meg az egyik bizalmasukat a kulcs átadásával. A hacker hozzátette, hogy a mostani lépésük egy új fejezet kezdetét jelzi. Sokan arra számítottak, hogy a REvil visszavonulása a csapat végét jelzi, de nagyon úgy néz ki, hogy készülnek valamire.

The Conversation

Friss

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!