Snaghaj kikötő színes konténerek daruk tenger

A sanghaji kikötőben elég nagy (lenne) a forgalom

Fotó: Shutterstock

Korai volt az öröm Sanghajban, itt vannak az újabb lezárások

Sanghajban az autópálya-lezárások miatt az exportcikkeket szállító teherautók nem tudnak eljutni a város kikötőjébe. Kína legnagyobb ipari városában a korlátozások június elsejei feloldása után máris újabb intézkedéseket hoztak a zéró-Covid politika jegyében. Ez a globális ellátási láncban is éreztetni fogja a hatását.A termelés és a gyártás lényegében helyreállt Sanghajban, de a friss lezárások miatt a szállítás és a fuvarozás ismét nehézségekbe ütközik – tudta meg a CNBC az Orient Star Group logisztikai vállalattól.

Sok a hercehurca

A megrakott teherautók nem tudnak eljutni a nagyváros kikötőjébe, így sokan Ningbo vagy más kisebb, a Jangce folyó mentén fekvő városok felé veszik az irányt, amelyek természetesen nem tudják teljes egészében átvenni Sanghaj szerepét.

A lezárás ideje alatt nyersanyaghiány lépett fel többek között a Volkswagen és a Tesla gyárában. A sofőröknek már korábban is 48 óránál nem régebbi negatív Covid-tesztet kellett felmutatniuk a munkavégzéshez. Sok helyi hatóság ezen felül azt is megkövetelte, hogy útközben, az autópályán újra teszteltessék magukat, mielőtt az adott kerületbe belépnének.

Sok sofőr emiatt inkább kerüli Sanghajt: a közúti szállítási kapacitás amúgy sem tért vissza a lezárások előtti szintre, csak annak nagyjából nyolcvan százalékára, erre jött rá az újabb korlátozás.

Korai öröm 

A 25 milliós nagyváros 16 kerületéből 15-ben rendelték el a kötelező tesztelést a hétvégén, a koronavírus gyorsan terjedő Omikron variánsa miatt.

5 sanghaji kerületben kijárási tilalmat rendeltek el.

Ezek között van Pudong, amely egyebek között

  • a Tesla gigagyárának,
  • a Mercknek,
  • a L’Orealnak,
  • a Siemensnek,
  • a Boschnak is otthont ad.

Az Apple, a Sony és a Volkswagen már korábban közölte, hogy Sanghaj zéró-Covid politikája miatt akadozik náluk az alkatrészellátás.

Csupán egy bő hétig örülhettek a kínai nagyváros lakói a majdnem két hónapig tartó lezárások után a szabadságnak. A sanghaji gazdaság újraindítása érdekében a hatóságok akkor ötvenpontos gazdaságélénkítő tervet dolgoztak ki. Igyekeztek helyreállítani az életfeltételeket az ott élők számára, és a működési feltételeket a cégek számára.

A kommunista ország elnöke, Hszi Csin-ping azonban nem enged a szigorú zéró-Covid politikából. A friss lezárások bejelentésekor azt mondta: „a kitartás győzelem”. Korábban is az volt az álláspont, hogy a nyitás oltárán nem áldozzák fel saját nemzetük tagjait.

The Conversation

Ne hagyd ki!