Sanghaj sikátor esernyő piros

Sanghaj

Fotó: Shuterstock

Két hónap után kimehetnek az utcára a sanghajiak

A sanghaji hatóságok június elsejétől feloldják a zéró-Covid politika jegyében bevezetett legtöbb korlátozást. Ezzel egyidőben gazdaságélénkítő intézkedéseket is életbe léptetnek.


Kína legnagyobb ipari városában majdnem két hónapig voltak érvényben lezárások. A fővárosban, Pekingben már korábban részben megnyitották a tömegközlekedést, néhány bevásárlóközpontot és más létesítményeket.

Gazdaságélénkítés

A sanghaji hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus terjedését a nyitás után is szoros figyelemmel kísérik, és a munkába visszatérő emberek számát felülvizsgálhatják – írja a BBC.

De júniustól a cégeknek már nem kell a kivételezettek listáján, az úgynevezett whitelisten lenniük ahhoz, hogy folytathassák tevékenységüket.

A sanghaji gazdaság újraindítása érdekében a hatóságok ötvenpontos tervet dolgoztak ki. Ennek értelmében néhány autóvásárlás esetében adókedvezményt adnak, felgyorsítják a helyi államkötvények kibocsátását, valamint azok számára, akik hagyományosról elektromos autóra váltanak, 1500 dolláros támogatást biztosítanak.

Káoszból a normalitás felé

A vállalkozások számára lehetővé teszik, hogy halasszák a biztosítási illetve a bérleti díjak kifizetését, valamint támogatást nyújtanak a közüzemi díjak rendezéséhez. Ajándékutalványokat is osztanak, hogy segítsék a viszonteladókat és az e-kereskedelmi platformokat, különösen a kulturális, turisztikai és fitness területen működő cégeknél.

Sanghaj Kína második legnagyobb városa, 25 millió lakóval. A szigorú korlátozások miatt sokan elveszítették megélhetési forrásukat, és mentálisan is nehezen birkóztak meg a hosszantartó izolációval.

A sanghaji gyárak úgy tudták folytatni működésüket takaréklángon, ha a dolgozók benn éltek az üzemben, de az is előfordult, hogy teljesen be kellett zárniuk. Így tett az iPhone egyik fő gyártója is. A Volkswagen is takarékra állította sanghaji üzemét. Itt írtunk arról, mit jelentett a totális lezárás a nagyvárosban, itt pedig arról, hogy a kutya se mehetett ki az utcára.

Ne hagyd ki!