Drága ínyebcség a szarvasgomba
Fotó: 123RF

Bizonyíték az ürülékben, a madarak is szeretik ezt az ínyencséget

Két madárfajról bizonyosodott be a közelmúltban, hogy a kutyák és a sertések mellett képesek felkutatni a világ egyik méregdrága ínyencségét, a föld alatt termő szarvasgombát.A professzionális szarvasgombász tapakúló és törökmadár

Két fajról, a vörösbegyű tapakúlóról (Scelorchilus rubecula) és a feketetorkú törökmadárról (Pteroptochos tarnii) bizonyosodott be Patagóniában, hogy „professzionális szarvasgombászok” – írja a Magyarmezőgazdaság.hu.

A megfigyelés eredményéről korábban chilei gombázók számoltak be. Amikor szarvasgomba után kutattak a dél-amerikai ország déli részének meglehetősen eldugott erdeiben, és feltúrták a talajt, feltűnt nekik, hogy a már említett két madárfaj képviselői is kutakodni kezdenek a fellazított földben.

Mivel ez többször megismétlődött, gyanús lett nekik, hogy ezek a madarak is az értékes gombát kereshetik. Az állatok ürülékének vizsgálatából pedig bebizonyosodott, hogy igazuk volt: a vörösbegyű tapakúló ürülékmintáinak 42, a feketetorkú törökmadár potyadékának 38 százalékában találtak életképes spórákat.

A felfedezésnek köszönhetően az is beigazolódott, hogy Patagóniában más állatok mellett a madarak is fontos szerepet játszanak a szarvasgomba szaporodásában.

Prémium termék

A különleges, ritka és méregdrága szarvasgombával a közelmúltban bővebben ebben a cikkünkben mi is foglalkoztunk, hiszen hazánkban is megteremnek bizonyos fajtái.

Érdekesség, hogy a világ eddigi legnagyobb szarvasgombáját 2014-ben, Olaszországban gyűjtötték be, amelyet szinte azonnal New York-ba szállították egy őr kíséretében, ahol egy árverésen 61 ezer dollárért, átszámítva nagyjából 19 millió forintért kelt el. A gomba „mindössze" kettő kilogrammot nyomott.

A világ egyik legdrágább gombatípusáról van szó, amelynek busás árát több dolog is indokolja. Kezdjük ott, hogy a szarvasgombáknak több mint 40 fajtája ismert, amelyek közül sok emberi fogyasztásra alkalmatlan. Fontos megemlíteni azt is, hogy a szupermarketekben vagy éttermekben árult szarvasgomba termékek sok esetben soha nem találkoztak igazi gombával. A legtöbb ilyen termék csupán olcsó utánzat, amelyek a jellegzetes, „földes" ízüket a 2,4-ditiapentán szintetizált vegyületnek köszönhetik. Érdekességképp megjegyezzük, hogy az említett vegyület egyik alkotóelem az az aroma, amely nagyban hozzájárul az emberi lábszaghoz is.

Az igazi szarvasgombák szezonálisak, rövid életűek és meglehetősen drágák. Alapvetően a világ szinte minden pontján megtalálhatók, de nagyon különleges klímát igényelnek a növekedéshez. Bár a különböző fajtáknak némileg eltérő igényeik lehetnek, egy dologban megegyeznek: a szarvasgombák csak és kizárólag fák közelében teremnek. Tovább rontja a helyzetet, hogy még akkor sem garantált a termés, ha tökéletesek a körülmények.

Ne hagyd ki!