Makaó utcája este színes fényekkel Prada felirattal

Makaói utcakép

Fotó: Shutterstock

19-re lapot húztak, jött a Covid és mindent vitt

A szerencsejátékból származó bevételek meredek zuhanása miatt több száz üzlet zárt be Makaón, és 2009 óta nem tapasztalt mértékben nőtt a munkanélküliség a kínai Las Vegasnak is nevezett területen.

A korábbi portugál gyarmat az egyik legrosszabb havi bevételéről számolt be a napokban 2020 szeptembere óta. Korábban a makaói vezetés arra figyelmeztetett: a gazdasági helyzet társadalmi feszültségekhez vezethet, és destabilizálhatja a város biztonságát.

Ha kaszinó nincs, semmi nincs

A különleges státuszú kínai terület az egyetlen hely a kommunista országban, ahol működhetnek kaszinók. A város bevételének 80 százaléka ezekből származik.

Mi vagyunk az a város, amely a leginkább kiszolgáltatott a turizmusnak a világon

– mondta a Makaói Egyetem professzora, Glenn McCartney a Reutersnek.

Makaó függése a szerencsejátéktól a pandémia idején egyértelműen kiderült: az első negyedévben a látogatók száma több mint 80 százalékkal esett vissza a 2019-es adatokhoz viszonyítva.

A turisták 90 százaléka általában Kínából érkezik, de ott továbbra is érvényben van a zéró-Covid politika, melynek értelmében egyik pillanatról a másikra teljes városokat zárhatnak le, és meg is teszik.

A májusi szerencsejáték-bevételek 68 százalékkal, átszámítva 400 millió dollárra csökkentek Makaón a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva.

Rekordon a munkanélküliség

A 600 ezer lakosú területen a munkanélküliségi ráta az utolsó hivatalos közlés szerint 4,5 százalékos, míg 2019-ben csupán 1,8 százalékos volt.

Az Emperor Entertainment Hotel áprilisban bejelentette, hogy június végén bezár a kedvezőtlen gazdasági kilátások miatt. A helyi sajtó értesülése szerint legalább még hét másik kaszinó tervezi működése beszüntetését az év közepére.

A Nemzetközi Valutaalap áprilisban arra figyelmeztetett, hogy hosszú évekbe kerülhet, mire Makaó gazdasági teljesítménye visszatérhet a pandémia előtti szintre.

A makaói kormányzó arra kérte a több tízezer helyinek munkát adó kaszinókat, hogy ne bocsássa el az embereket. Ehelyett néhány munkáltató úgy döntött, hogy fizetés nélküli szabadságot vagy bónuszmegosztást ajánl föl a teljes fizetés illetve a kirúgás helyetti köztes megoldásként.

A szerencsejátékosok tartós távolmaradása, a VIP különtermek és kaszinók bezárása megoldhatatlan probléma elé állítja a makaói munkaerőpiacot.


Ne hagyd ki!