A Tescot is támadják az egyik korábbi beszállítójának jogsértései miatt
Fotó: Shutterstock

Kényszermunkások miatt pereskedhet a Tesco Angliában

Egy thaiföldi ruhagyár korábbi dolgozóinak ügye miatt állhatnak bíróság elé a Tesco képviselői az Egyesült Királyságban. A globális szupermarketlánc egyik beszállítóját vádolják kényszermunkával a volt alkalmazottak.


Per vár a Tescora az Egyesült Királyságban

A Tescot az egyik beszállítójának, a VK Ruhagyárnak (VKG) 130 korábbi dolgozója perelte be. Ők 2017 és 2020 között készítettek főleg F&F márkájú farmernadrágokat, farmerdzsekiket és egyéb ruhákat a brit üzletlánc thaiföldi üzletágának, az Ek Chai-nak (az üzletágat 2020 decemberében eladták a Charoen Pokphand Groupnak). A Guardian birtokába jutott képekre hivatkozva azt írja, hogy az Egyesült Királyságban lévő boltokba is jutott az érintett ruhaneműkből, bár ezt a bolthálózat tagadta.

Azzal vádolják a korábbi dolgozók VKG-t, hogy illegálisan alacsony fizetésért, szörnyű munkakörülmények között, heti 99 órát dolgoztatták őket. Mindezt napi 3 fontért (kevesebb mint 1400 forint), havi egy szabadnappal. A thaiföldi minimálbér akkoriban egy nyolcórás munkanapért 7 font volt. A munkaidejük alatt számos üzemi baleset történt, és agresszívek voltak velük az üzemvezetők is, de hosszan sorolhatnánk a vádakat.

Nincs rá precedens

A portál információi szerint korábban nem volt rá példa, hogy olyan külföldi ruhagyár miatt fenyegettek perrel egy brit vállalatot az Egyesült Királyság, ami nem a cég tulajdonában van. A dolgozók Thaiföldön is a bírósághoz fordultak, ahol csekély sikereket értek el. Szakértők szerint azért, mert a ruhagyár könyvvizsgálója korábban a szőnyeg alá seperte az ügyüket. Ez után döntöttek úgy, hogy az Egyesült Királyságban próbálnak szerencsét.

Miről tudhatott a Tesco?

A VG megjegyzi, hogy a kereset szerint a ruhagyár térsége az elmúlt évtizedben a munkavállalói jogok szempontjából igen rossz reputációra tett szert, ezért a Tesconak tudnia kellett volna, hogy a környék üzemei hírhedtek a kizsákmányolásról.

A Tesco az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy fontosnak tartja a teljes beszállítói láncában dolgozók jogainak a védelmét. Ha észlelte volna az említett súlyos problémákat, megszakította volna együttműködést a VKG-vel. A brit cég nem vett részt a gyár mindennapi működésében a szabványok meghatározásán és ellenőrzésén, valamint a megrendelések leadásán túl.

Először 2020 augusztusában érkezett a Tescohoz olyan auditcsomag, amely problémákról számolt be a ruhagyárban. Azonban a VKG a cég beszállítója maradt 2020 decemberig, amikor eladták az Ek Chai-t. Az üzletlánc közleménye szerint egyből vizsgálatot indítottak, és ki akartak szállni az együttműködésből, azonban erre nem nyílt lehetőségük az üzletáguk értékesítése előtt.

A legfelsőbb bíróságon benyújtott keresetet várhatóan 2023 elején kézbesítik a Tesconak.

Ne hagyd ki!