Ahol a turizmus és az export fontosabbak, mint a lakosság élelmezési gondjai
Fotó: Shutterstock

Így élnek a duplájára drágult élelmiszerek országában

Törökországban közel a duplájára drágultak az élelmiszerek egyetlen év alatt. Nem meglepő, hogy nehezen viseli a helyzetet a lakosság. Azonban az ország elnöke meglehetősen optimista, és a törökök kereskedelmi kapcsolatai is virágzanak Oroszországgal.


Elszabadult a török infláció

83 százalékot ért el az infláció szeptemberben Törökországban az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az élelmiszerek ennél is jobban drágultak, átlagosan 93 százalékkal. Ezek az ország hivatalos adatai, azonban néhány közgazdász az Enagtól az áremelkedést 186 százalékra becsüli. Törökország csaknem felel az 5500 lírás, vagyis nagyjából 123 ezer forintnak megfelelő minimálbérből él.

Minden mindenütt drága. Már a piac is drága lett, de még mindig olcsóbb, mint ha a boltban vásárolnék. Így aztán otthon kotyvasztok valamit, ha tudok. Nagyon egyszerű ez: ma Törökországban az a helyzet, hogy ha van pénzed, akkor eszel. Ha pedig nincs, akkor nem

- idézi az isztambuli Fatos asszonyt a HVG.

Egy piaci árus, Selma is panaszkodott. Ő a saját készítésű szószait árulja, de egyre kevesebb a vásárlója. Mint elmondta, a legtöbben otthon készítik el az ételeiket manapság, mert félkész, vagy kész élelmiszerek vásárlását nem engedhetik meg maguknak.

Az elnök optimista

Ilyen magas inflációban jellemzően emelik az alapkamatot a nemzeti bankok, de nem Törökországban, ahol az elnök utasítására egy ideje csökkentik. A napokban például 13 százalékról 12-re. Az eredmény: felére esett a török líra árfolyama az elmúlt hónapokban. Viszont ennek előnyei is vannak, hiszen a külföldi turistáknak olcsó maradt Törökország.

Az elnök, Recep Tayyip Erdogan a gazdaságpolitikáját azzal indokolja, hogy fontosabb a növekedés, az export és a turizmus bővülése, mint az árak stabilitása. Emellett 2023-ra várja, hogy megkezdődjön az infláció mérséklődése. Ez különösen lényeges lenne neki, hiszen jövőre választásokat tart az ország.

Kivirágzott az orosz-török barátság

Ahogyan arról írtunk, számos ország takarékra állította kapcsolatait Oroszországgal Ukrajna megtámadása óta, Törökország ennek ellenkezőjét teszi. A két ország kereskedelmi kapcsolatai jelentősen fejlődnek. Például a két ország közötti járműkereskedelem 58 százalékkal bővült idén.

Az orosz-török kereskedelem számai általánosságban is nőttek: az Oroszországba irányuló török export 2022 első felében elérte a 2,91 milliárd dollárt a TuskStat, az állami török statisztikai hivatal adatai alapján. Az összeg nyolc éve nem volt ilyen magas.

Ankara ugyan elítélte az ukrajnai orosz inváziót, de Oroszországot nem szankcionálta, és a légterét sem zárta le az orosz gépek elől. A két ország közti szálak erősödni látszanak, miután öt török pénzintézetek is használni kezdte az orosz banki fizetési rendszert, a Mirt.


Ne hagyd ki!