Big Jonh, a triceratops nagyjából így üvöltözött volna a gyerekekkel az erdőben, ha velünk egy korban születik
Fotó: Shutterstock

Milliárdokért kelt el "Nagy János"

A napokban árverésre bocsátották a valaha talált legnagyobb, szinte tökéletes állapotban lévő triceratops csontvázat. A Big John névre keresztelt dinoszaurusz-maradvány 7,74 millió dollárért, azaz nagyjából 2,4 milliárd forintért talált új gazdára.

Miért Big John?

A szakértői elemzések szerint Big John 66 millió évvel ezelőtt a mai Dél-Dakota területén élt. Nevét arról az emberről kapta, akinek a földjén ráleltek a maradványaira. Az első csontdarabot 2014-ben találták meg, a rá következő évben pedig a paleontológusok John csontvázának további 60 százalékát feltárták, ami elképesztően ritkának számít. A több mint 200 darabból álló ősi dínóleletet Olaszországban állították össze, majd átszállították Párizsba, a már említett árverésre. John igen méretes példány volt, csak a koponyája elérte a 2,62 méteres hosszúságot, amelyen még egy vélhetően másik triceratops által okozott sérülés jelei is megfigyelhetők. A vásárló nem kívánta felfedni kilétét, de annyi kiderült, hogy egy amerikai gyűjtő vitte haza John-t.

Nem mindenki örül

Alexandre Giquello, az aukció vezetője elmondta, hogy John új rekordot állított be a kontinens történetében, továbbá hozzátette, hogy a dinoszaurusz-kövületek iránti kereslet exponenciálisan növekszik. Ennek azonban a múzeumok egyáltalán nem örülnek, ugyanis a nagy érdeklődés miatt olyan drágák lettek a leletek, hogy a tehetősebb gyűjtőkkel már nem tudják felvenni a versenyt. A szakértők az árverés előtt úgy becsülték, hogy a triceratops nagyjából 1,5 millió dollárért fog elkelni.

Bár John ára figyelemre méltó, de még így is messze van az élmezőnytől. A Christie's aukciósház tavaly 31,8 millió dollárért, azaz körülbelül 9,9 milliárd forintért adott el egy Tyrannosaurus rex csontvázat New Yorkban.


Ne hagyd ki!