Szabadásg szobor New Yorkban háttérben a hold és tüzijáték
Fotó: Shutterstock

Elmarad a július 4-ei tűzijáték több amerikai városban

Itthon a kormány Európa legnagyobb tűzijátékát tervezi idén augusztus huszadikára, az Egyesült Államokban azonban sok városban elmarad a pirotechnikai látványosság július 4-én, a függetlenség napján. Van, ahol a pirotechnikus 5-én ér rá, ezért akkor tartják.


Ennek oka, hogy tűzijátékból sincs elég, és a fellövésükhöz szükséges szakemberekből is hiány van, részben az ellátási láncok akadozása, részben a pandémia okozta munkaerőpiaci átrendeződés miatt. Ehhez jön még a környezeti kockázat, így számos településen vagy napokkal-hónapokkal elhalasztják, vagy egyszerűen idén nem tartják meg a pirotechnikai bemutatókat az USA-ban.

Négyszeres tarifa

Az arizonai Phoenixben idén már három nagy tűzijáték maradt el, miután a város által megbízott cég nem tudta beszerezni a szükséges árut az ellátási láncok befagyása miatt. Ez történt a kansasi Ottawában is, ahol a város által rendelt tűzijáték még mindig egy Kínából útnak indult hajón van – írta a Wall Street Journal. Ottawában ezért később tartják meg a július 4-ei tüzijátékoz, egészen pontosan két hónappal később.

Korábban az Amerikai Pirotechnika Szövetség, a tűzijáték ágazattal foglalkozó kereskedelmi tömörülés arra figyelmeztetett, hogy nem lesz egyszerű az idei szezon. A nyersanyagárak 20 százalékkal, a tengeri szállítási tarifák „drámaian” megemelkedtek 2019 óta: konténerenként 8-10 ezer dollárról 45 ezer dollárra.

Más városokban nem a tűzijáték hiánya okozza a problémát, hanem a pirotechnikusoké. Sokan más állásokban helyezkedtek el a pandémia idején, miután tűzijátékot kívánó események – ünnepségek, koncertek és hasonlók – szinte egyáltalán nem voltak.

A virginiai Fairfaxben ez okoz a problémát. Lesz náluk tűzijáték, de nem negyedikén, hanem ötödikén, mert akkor ér rá a technikus.

Környezetvédelem

Minneapolisban is elmarad a hagyományosan a Mississippi folyó fölé rajzolt tűzijáték, mert nincs szakember, és egyébként is újjáépítik a helyi parkot.

Az arizonai Flagstaff-ben idén lézershow helyettesíti a hagyományos tűzijátékot, miután a régióban idén tavasszal súlyos bozóttüzek voltak, emiatt több száz lakóházat kellett kiüríteni.

Miután a Lake Tahoe környékén is tűz pusztított, North Lake Tahoe-ban drónos „SkyShow-t” rendeznek, ami inkább összhangban van a városvezetés környezetvédelmi politikájával.

A kaliforniai Lake Don Pedro és Claremont környékén a szárazság miatt marad el a látványosság. Nagyjából 650 ezer gallon (majdnem 2,5 millió liter) vízre volna szükség ahhoz, hogy a tűzijáték által érintett területet nedvesítsék, ez pedig a helyi vízkorlátozás miatt nem lehetséges. A helyiek a durrogtatás és fényjáték helyett ingyen koncertre mehetnek a parkba.

Itt írtunk a dél-kaliforniai szigorú vízkorlátozásról, ahol már locsolni sem lehet.

Ne hagyd ki!