Kiderült az is, mennyibe kerülhet az ország helyreállítása
Fotó: Shutterstock

Ennyibe kerülhet Ukrajna újjáépítése, most ennyi van rá

A Világbank ügyvezető igazgatója szerint sokba fog kerülni, de meglesz a pénz Ukrajna helyreállítására. Zelenszkij elnök azt mondta, az újjáépítési támogatásokat nemcsak a mezőgazdaság, az ipar és az infrastruktúra helyrehozatalára akarják költeni.


Sokba fog kerülni Ukrajna helyreállítása

Meghaladja a 60 milliárd dollárt az ukrajnai újjáépítésről tartott, csütörtökön véget ért kétnapos londoni konferencián Kijevnek megígért nem katonai jellegű pénzügyi támogatások értéke. A brit külügyminisztérium tájékoztatása szerint a nagyszabású rendezvény az egyik legnagyobb ilyen jellegű helyreállítási konferencia volt a második világháború óta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondása alapján nagy szüksége van az országnak a pénzre, hiszen csak az állam működtetése 14 milliárd dollárba fog kerülni az idén.

Anna Bjerde, a Világbank ügyvezető igazgatója szerint sokba fog kerülni az ország helyreállítása is, de meglesz rá a pénz, hiszen Ukrajna nagyon fontos (a pénzintézet korábban 411 milliárd dollárra becsülte Ukrajna teljes újjáépítésének a költségét).

Zelenszkij mindemellett leszögezte, a jövőben érkező helyreállítási támogatásokat nemcsak a mezőgazdaság, az ipar és az infrastruktúra újjáépítésére akarják költeni. Fontos Ukrajna digitalizációja is, hiszen különösen nagy szükségük van a modernizációra. A HVG megjegyzi, az ország gazdasági teljesítménye a háborút előtt is nagyon gyenge volt. Már korábban is Európa egyik legszegényebb államaként tartották számon.

Ukrajna a padlóra került

A keleti szomszédunk gazdasága romokban hever. Ukránok milliói vándoroltak el a háború kitörése után az országbó, sokan elesstek a fronton. A munkanélküliség háborús helyzetben nehezen értelmezhető, azonban 40 százalék körül lehet, valamint a hrivnya értéke is zuhan.

29,2 százalékkal csökkent tavaly Ukrajna bruttó hazai összterméke - vagyis a GDP-je - az ország gazdasági minisztériumának kalkulációja szerint. A drasztikus romlás okait leginkább a kelet-ukrajnai orosz invázióra visszavezethető lakossági fogyasztás csökkenésében, valamint az export és az import bezuhanásában látják a szakemberek.

Ami a 2023-ra vonatkozó becsléseket illeti: Ukrajna gazdasági minisztériuma március elején 1 százalékra mérsékelte az ország idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését a korábbi 3,2 százalékról.

Ne hagyd ki!