Amerikai, orosz és ukrán színű dobókockák Európa térképén, Ukrajna a legnagyobb játékosoktól kért segítséget
Fotó: Shutterstock

Ukrajna segítséget kér a technológiai cégektől

Magasrangú ukrán kormánytisztviselők több mint 50 vállalatot biztatnak arra, hogy álljanak melléjük, és szankcionálják oroszországi partnereiket, ügyfeleiket. A játékipar legnagyobbjait is megszólították, akik közül néhányan már megtették az első lépéseket.Ukrajna digitális átalakulásért felelős miniszterhelyettese, Alexander Bornyakov egyebek között Twitteren kért segítséget a legnagyobb technológiai vállalatoktól. A Tweet posztolása után három óra sem telt el, az első jelentkező máris befutott: az Oracle szoftveróriás jelezte, leállítja minden gazdasági műveletét Oroszországban.

Az Electronic Arts (EA) videojáték-fejlesztő vállalat szintén az ukránok mellett tette le a voksát: bejelentette, az összes orosz csapatot kitörli a népszerű futball-videojátékából, a FIFA-ból.

Minél több a szankció, annál hamarabb áll helyre a béke

-mondta Bornyakov.

A miniszterhelyettes mellett Mihajlo Fedorov miniszterelnök-helyettes is posztolt a Twitterre, cselekvésre szólította fel a Szilícium-völgy vezérigazgatóit. Részben ennek köszönhető, hogy Elon Musk gyakorlatilag néhány óra alatt megoldotta Ukrajna internetgondjait. Erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk. A YouTube is felfigyelt a tweetekre, amely a Facebookhoz hasonlóan Európa-szerte betiltotta az orosz állam érdekeltségeibe tartozó sajtóorgánumok tartalmait. Erről is írtunk bővebben, EBBEN A CIKKÜNKBEN.

Földön, levegőben…interneten?

Bornyakov külön hangsúlyozta, hogy az Akamai Technologies vállalat rengeteget segíthetne nekik. Az Akamai kiberbiztonsági és tartalomszolgáltatási eszközöket biztosít weboldalaknak. A vállalat kedden reagált a segítségkérésre, jelezte, leállítja a nyugati kormányok által szankcionált ügyfelek kiszolgálását.

Az ukrán kabinet a Google-t és az Apple-t is megszólította, azt szeretné elérni, hogy a techóriások zárják be üzleteiket Oroszországban. Az Apple idő közben felfüggesztette termékértékesítését az „agresszor országban”, az Apple Play pedig több orosz pénzintézetet is blokkolt.

Fedorov egy nemzetközi informatikai hadseregről is hírt adott, amely már több mint 250 ezer „kiberkatonát” tudhat sorai között. Bornyakov tájékoztatása szerint a tagok már több orosz kormányszervet is „megrongáltak”, illetve közel 50 millió orosz polgárral vették fel a kapcsolatot, hogy informálják őket a háború fejleményeiről.

Olyan, mint a kriptovaluták, decentralizált

-jellemezte Bornyakov a kiberhadsereget.

NFT-ben az erő

A miniszterhelyettes a Reutersnek elmondta, a kormány „ukrán stílusú” NFT-ket fog áruba bocsátani, hogy új forrásokhoz jusson, amelyekből finanszírozhatja a hadsereget.

Ukrajna az elmúlt napokban átszámolva több mint 100 milliárd forintnyi adományhoz jutott csak a kriptovalutáknak és a speciális háborús kötvényeknek köszönhetően. Ezekről bővebben ITT és ITT írtunk.

Ne hagyd ki!