Nem működik jól a fenntarthatatlan államadósságok kezelésére kialakított keretrendszer
Fotó: Shutterstock

Államcsődhullámra figyelmeztet a sztárközgazdász

Sorra jelenthetnek államcsődöt a fejlődő országok. Újra kellene gondolni a pénzügyi megsegítésüket a Világbank vezető közgazdásza szerint. A jelenlegi rendszer keveset ad, és a segítség megkésve jut el a rászoruló államokhoz.


Változtatásra lehet szükség a rászoruló államok támogatásában

Indermit Gill, a Világbank vezető közgazdásza a Financial Timesnak adott interjúban fejtette ki, hogy szükséges lenne a fejlődő országok adóságaival foglalkozó keretrendszer átgondolása. Nehéz helyzetbe hozta a globálisan magas kamatkörnyezet, az erős dollár és a kiugró infláció ezeket az államokat. Drágult a költségvetési hiányuk finanszírozása, ezért államcsődhullám fenyeget az esetükben.

A szakember szerint a fenntarthatatlan adóságok kezelésére kialakított keretrendszer nem tölti be a funkcióját napjainkban. Nem oldja meg a felmerülő problémákat, csak elnyújtja azokat. Túl kevés támogatás nyújt, és az is túl későn érkezik az érintett országokba. Emiatt a világszinten elfogadott normák hiányát okolja.

Egységes megközelítésre van szükség, különben csak bütykölünk, és reménykedünk, hogy a gazdasági növekedés visszatér, és a probléma magától megoldódik

- idézi a közgazdászt a VG.

A javaslata szerint érdemes lenne könnyítéseket bevezetni azért, hogy az adósok fenntartható növekedési pályára állhassanak. Az ezzel járó terhet a hitelezőknek egységesen kellene viselniük.

Még jobban eladósodtak a legszegényebb országok

A Világbank friss adóságjelentése szerint 62 milliárd dollárt költ adósságszolgálatra a világ 50 legszegényebb országa idén, ami 35 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. A csoportba tartozó javarészt afrikai országok az éves exportbevételeik 10,3 százalékát fordítják az adósságtörlesztésre, amíg 2010-ben csak 3,2 százalékon volt áll ez a mutatójuk.

A jelentésből az is kiderül, hogy megduplázódott a fejlődő országok államadóssága az előző évtizedben. Manapság 9 ezer milliárd körül alakul az értéke. A legszegényebb államoké pedig a háromszorosára emelkedett ezen idő alatt és 1000 milliárd dollár környékén áll.

Igaz, hogy a fejlett országok kezdeményezésére elindult egy adósságszolgálat-felfüggesztési kezdeményezés (DSSI) a pandémia alatt, amivel az országoknak mintegy 8,9 milliárd dollár adósság átütemezését biztosították 2021-ig, de ez a tavaly törlesztett 99 milliárd dollárnak csak a tizede.

Átfogó megközelítésre van szükség az adósság csökkentéséhez, az átláthatóság növelése és a gyorsabb szerkezetátalakítás elősegítése érdekében. Egyes országok irreálisan magas összegeket kénytelenek adósságtörlesztésre fordítani. Ghána, Srí Lanka és Zambia teljes éves költségvetési bevételének 70-100 százalékát fizeti ki a hitelezőknek

- nyilatkozta David Malpassra, a Világbank elnöke.


Ne hagyd ki!