A fejlett országok társadalma, a magyart is beleértve folyamatosan öregszik, ami növekvő terhet jelent a jelenlegi nyugdíjrendszernek. Sokan tartanak attól, hogy az állami nyugdíjból nem tudnak tisztességesen megélni idős korukban. A probléma sokrétű, de most a Bankmonitor segítségével csak azt mutatjuk meg, mire megy az ember, ha havi 30 ezer forintot félretesz öreg napjaira.


Öngondoskodás, öngondoskodás

Magyarországon 2022-től 65 évre emelkedik az öregségi nyugdíjkorhatár: a kormányzati kommunikáció szerint ezt követően egyelőre nincs napirenden a további emelés. A demográfiai trendek alapján azonban valószínűsíthető, hogy a következő évtizedekben szükség lesz ilyen jellegű beavatkozásokra, máskülönben a nyugdíjrendszer fenntarthatósága kerülne veszélybe. A tendencia egyértelmű: az idősek aránya az aktív népességhez képest 22-ről 30 százalék fölé emelkedett az utóbbi 2 évtizedben. Az öngondoskodásról, a nyugdíjcélú megtakarítások fontosságáról sokat lehet hallani, olvasni manapság, mi most inkább mutatunk két egyszerű számítást.

  Minél előbb, annál jobb

Nem árulunk el nagy titkot: minél előbb kezdjük a megtakarítást, annál több pénzből gazdálkodhatunk majd idős korunkban. Ezt két ember példáján keresztül konkrétan is megvizsgálta a Bankmonitor, abból kiindulva, hogy a megtakarítást 20 éven keresztül "éli fel" a nyugdíjas. A legfrissebb felmérések szerint azok a magyarok, akik már elkezdték a spórolást, átlagosan kb. havi 20-30 000 forintot tesznek félre a nyugdíjas évekre. A modellben a felső értéket, a 30 ezer forintot vették figyelembe.

Az első példa

30 éves korban kezdve akár 26 millió forint is összegyűlhet egy nyugdíjcélú megtakarításban, ami azt jelent, hogy 20 éven át havi 109 000 forint lesz a nyugdíjkiegészítés.

A második példa

50 éves korban indítva a megtakarítást, az összeg 8 millió forintra rúghat, ami havi 34 ezer forint pluszpénzt jelent nyugdíjasként, 20 éven át.

További részletek a Bankmonitor cikkében.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Itt a látványterv az új űrállomásról, amit már nem a NASA épít

Jeff Bezos űrvállalata, a Blue Origin bejelentette, hogy 2025 és 2030 között pályára állítja a saját tulajdonú és fejlesztésű, Orbital Reef névre keresztelt űrállomását.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újított a német adóhivatal: ilyen árverést még biztosan nem láttál!

Történelmi csúcson van a bitcoin árfolyama, a szemfüles kereskedők viszont a napokban jóval a piaci áron alul vásárolhattak be a legnagyobb kriptovalutából, méghozzá a német adóhivatal jóvoltából.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Legyőzni a Facebook-ot? Ez a cég megpróbálja

Korunk egyik legnépszerűbb közösségi média platformja, a Reddit bejelentette, hogy a világ legnagyobb tartalomgyártói közösségét akarja felépíteni. Az akcióterv már kész, a vállalat a napokban nagyszabású toborzásba kezdett.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!