A Telegram kék-fehér logója egy üvegben, amely körül papírrepülők repkednek
Fotó: Unsplash

A németek betiltanák az oltásellenesek kedvenc appját

Boris Pistorius, Alsó-Szászországbelügyminisztere szerint ki kell tiltani a németországi Apple és Google piacterekről a Telegram csevegőalkalmazást, ha az app továbbra is figyelmen kívül hagyja a kormány kéréseit.Egyre komolyabb a helyzet

A Telegram oltásellenes összeesküvés-elméletekben hívő emberek szubkultúrájának terjedését táplálja, akik feltételezett veszélyekről cserélnek híreket, és erőszakba torkolló tiltakozásokat szerveznek-egyre többen ilyen és ehhez hasonló vádakkal illetik a végpontok közötti titkosítást biztosító csevegőalkalmazást.

Az applikáció, amely nyíltan hirdeti, hogy a világ egyetlen kormányának cenzúrája előtt sem hajt fejet, az elmúlt hónapokban kiemelt népszerűségre tett szert az aktivisták és a tüntetők körében. Ezek az emberek többnyire olyan platformokról pártoltak át a Telegramhoz, amelyek jobban reagálnak a hazugságokat, fenyegetéseket vagy összeesküvés-elméleteket terjesztők elleni fellépésre irányuló kormányzati nyomásra. Ilyen például a Facebook is.

Komoly visszhangot váltott ki az aktivisták novemberi akciója, amikor fáklyákkal vonultak Szászország belügyminiszterének háza elé. A megmozdulást egyebek között a Telegramon szervezték, a résztvevők sokak szerint fenyegetően viselkedtek a miniszterrel szemben.

Szabályellenes magatartás

Ami a Telegram-csoportokban és csatornákon történik, az sérti az Apple és a Google megfelelőségi szabályait. Sürgősen fel kell vennünk velük a kapcsolatot, és rá kell vennünk őket, hogy hagyják abba a Telegram terjesztését

- mondta Boris Pistorius a Der Spiegelnek.

Németországban találhatók a világ legszigorúbb, közösségi hálózatokra vonatkozó megfelelési szabályai, amelyek arra kötelezik a vállalatokat, hogy a lehető leggyorsabban reagáljanak a szélsőséges tartalommal kapcsolatos bejelentésekre.

Egyes politikusok azt nehezményezik, hogy a Telegram egyszer sem válaszolt a német igazságügyi minisztérium megkereséseire, amelyekben az említett tartalmak szerzőinek nyomon követésében kértek együttműködést az apptól.

A Telegram egyetlen hírportál megkeresésére sem válaszolt.

Annyi biztos, hogy az önmagára az üzenetküldő appok és közösségi hálózatok "legszabadabb" alternatívájaként tekintő alkalmazás nem fog behódolni a németek akaratának. Minden bizonnyal ezzel ők is tisztában vannak, Pistorius pontosan ezért javasolja, hogy a döntéshozók kérjenek segítséget a Google-től és az Apple-től. Fontos azonban megjegyezni, hogy rendkívül egyszerű hozzájutni az appok telepítőprogramjához nem hivatalos forrásokból, így minden bizonnyal csak tűzoltásnak lenne jó a miniszter javaslata.

Ne hagyd ki!