100 g nyers karfiol az Agroinform cikke szerint mindössze körülbelül 30 kalória, mégis kifejezetten tápanyagdús:
2,4 g rost,
3,2 g fehérje,
59 mg C-vitamin,
71 μg folát (B9-vitamin),
350 mg kálium,
28 mg magnézium.
Ebből a C-vitamin hozzájárul az immunrendszer működéséhez. A K-vitamin, a folát és a többféle antioxidáns támogatják a sejtek védelmét és a regenerációt. A narancs (béta-karotin) és lila (antocianinok) karfiolok extra antioxidánsokat is tartalmaznak.
Magas rosttartalma segíti az emésztést és hozzájárul a tartós jóllakottsághoz. Kalóriatartalma közben alacsony, így diétás étrendbe is jól illik.
Párolva, sütve, pürésítve, „rizsesítve” vagy krémlevesként is működik. Így könnyű változatosan fogyasztani, ami a tudatos táplálkozás egyik alapja.
A benne lévő glükozinolátok és izotiocianátok természetes gyulladáscsökkentő vegyületek, amelyek a kutatások szerint hozzájárulhatnak a sejtek védelméhez.
Sokan a rizs vagy a burgonya helyettesítésére használják, mert kevés szénhidrátot tartalmaz, így a vércukorszint szempontjából is kedvezőbb választás lehet.
Ha nem akarod, hogy a szomszédok is tudják, mit készítesz, adunk néhány tippet a szag elkerülésére.
- Adj a főzővízhez citromlevet vagy citromkarikát.
- Használj tejet vagy tej–víz keveréket a főzéshez.
- Tégy a vízbe egy kevés ecetet (1 tk).
- Dobj a fazékba babérlevelet.
- Ne főzd túl a karfiolt (max. 10–12 perc).
- Gőzöld a zöldséget a főzés helyett.
- Süsd sütőben (kevesebb szag keletkezik).
A karfiol kifejezetten alkalmas ökológiai, regeneratív és alacsony inputú rendszerekre, mivel jól reagál az istállótrágyára, komposztra, és kiválóan alkalmazkodik különböző talaj- és klímaviszonyokhoz. Emiatt egyre gyakrabban tűnik fel olyan ellátási láncokban, amelyek a fenntarthatóságot, exportképességet és közétkeztetési felhasználást egyszerre célozzák.
Olvasd el ezt is!


