Az ősszel elérhető zöldségek és gyümölcsök nemcsak ízletesek, hanem kiemelkedő táplálkozási értékkel is rendelkeznek. A szezonális ételek fogyasztása nemcsak a helyi gazdaságokat támogatja, hanem hozzájárul az egészséges étrend kialakításához, és az ökolábnyom csökkentéséhez is - írja az Agrárszektor.

Sütőtök
A sütőtök gazdag A-vitaminban, amely a látás és az immunrendszer egészségéért felelős. Emellett jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, ami segíti a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben, valamint antioxidánsként is működik.

A kímélő és egészséges tök
A hagyományos tök többféle formában és méretben is elérhető, és különböző ételek alapanyagaként szolgál. A tök szintén magas rosttartalommal rendelkezik, amely elősegíti az emésztés egészségét, valamint a fogyókúrázóknak is nyerő alacsony kalóriatartalma miatt.

Szőlő
A szőlő gazdag C-vitaminban is, ami erősíti az immunrendszert, valamint káliumban, amely a vérnyomás szabályozásában játszik szerepet. Hogy miként védi még az egészséget a szőlő, arról itt lehet olvasni.

Káposzta és kelkáposzta
A két zöldség gazdag C- és K-vitaminban, amelyek hozzájárulnak a csontok és az immunrendszer egészségéhez. A kelkáposzta különösen magas rosttartalmú, ami segít az emésztés javításában és a vércukorszint szabályozásában. Ezek a zöldségek emellett gazdagok antioxidánsokban.

Brokkoli
Kiváló C-vitamin forrás, amely elősegíti az immunrendszer erősítését, valamint magas a rosttartalma, ami javítja az emésztést. Emellett a brokkoli tartalmazza a szulforafán nevű vegyület előanyagait, amely bizonyítottan segít a szervezet méregtelenítésében, és csökkentheti a rákos sejtek kialakulásának kockázatát.

Dió
Gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A dióban található E-vitamin antioxidánsként védi a sejteket, és hozzájárul a bőr egészségéhez. A dió kedvező hatásairól bővebben itt írtunk. A diófa levelének felhasználásáról pedig itt.

Így készíts magaságyást

A zöldségek nagy része termeszthető magaságyásban is. A magaságyásos termesztésnek nem csak az az előnye, hogy, nem kell hajolgatni, a kutya sem károsítja az ágyást. Mivel saját magad állítod össze a talajt, ezért a helyi szennyezett vagy rosszabb minőségű termőföldnek sem leszel kiszolgáltatva, és kontroll alatt tudod tartani a termesztést. Az így összeállított talajon az első években látványosan teljesítenek a növények. Néhány tanács a magaságyás készítéséhez.