Kék-fehér színű szuperjacht kikötőben
A sokak szívének kedves Luna
Fotó: Shutterstock

Kétszer is elvesztette csodajachtját az orosz oligarcha

Farkhad Akhmedov orosz oligarcha felszólította az Európai Uniót, hogy szüntesse meg vele szemben a szankciókat, és adja vissza a luxusjachtját.

Az Unió még áprilisban vette szankciós listára a volt orosz politikust. A lépést akkor azzal indokolták, hogy Akhmedov közel áll a Kremlhez, valamint „vezető üzletember olyan gazdasági szegmensekben, amelyek Oroszország számára jelentős bevételt biztosítanak”.

Mini tengeralattjáró

Akhmedov, aki a gáz üzletágban tett szert jelentős vagyonra, most arra hivatkozik, hogy már nincs érdekeltsége az energiaiparban, és azt is tagadja, hogy bármilyen kapcsolat fűzné Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

Májusban a milliárdos Luna nevű szuperjachtját egy német kikötőben zár alá vették – adta hírül akkor a Süddeutsche Zeitung. A mintegy 115 méter hosszú vízi járművet Akhmedov még 2014-ben vásárolta 256 millió dollárért, manapság körülbelül 460 millió dollárt (168 milliárd forintot) ér. Állítólag

  • 81 darab tévét nézhetnek a fedélzeten utazók,
  • az egyik legnagyobb, jachton lévő úszómedence van rajta, és
  • egy mini tengeralattjáró is tartozik hozzá.

A Luna egyébként eredetileg egy másik oligarcháé, Roman Abramovicsé volt, aki a Chelsea labdarúgóklub tulajdonosaként vált ismertté. A csapaton nemrég túladni kényszerült, erről itt írtunk.

Egyszer már visszaszerezte

Az orosz oligarcha nem most először küzd a jachtjáért: a Luna korábban az egyik legnagyobb brit válási botrány főszereplője volt.

2017-ben bírósági ítélet kötelezte Akhmedovot, hogy vagyona 40 százalékát, vagyis körülbelül 484 millió dollárt fizessen ki volt feleségének, Tatjyánának a válás után. (A Forbes jelenleg 1,7 milliárd dollárra becsüli az oligarcha vagyonát.)

Miután Akhmedovnak ehhez nem fűlött a foga, volt felesége egy speciális csapatot bérelt fel férje néhány vagyontárgyának elkobzására. Ezek között volt a Luna is, amely több mint két évig Dubajban vesztegelt. A volt házasfelek végül megegyeztek, így a jacht visszakerült Akhmedovhoz, de csak rövid ideig élvezhette.

Akhmedov jachtja nem az egyetlen, amelyet a hamburgi kikötőben foglaltak le. Áprilisban itt vették zár alá a világ legnagyobb jachtját. A 735 millió dolláros járműcsoda Aliser Uszmanovhoz tartozik.

Arról, hogy lopakodó üzemmódba kapcsoltak a még meglévő orosz szuperjachtok, itt írtunk, arról pedig, hogy milyen az élet a fedélzeten, errefelé.