Vagy nem lehet majd kapni, vagy túl drága lesz
Fotó: Shutterstock

Könnyen búcsút mondhatunk az olasz szószoknak

Nagy bajban van az olasz élelmiszeripar. Az energiaválság komoly költségnövekedést jelent a számukra, az aszály pedig jelentős terméskiesést okozott Olaszországban is. A problémák miatt akár a magyar boltok polcairól is eltűnhetnek az itáliai termékek.

Gondok az olasz élelmiszeriparban

Bajban vannak az olasz gazdák, valamint a termékeikre épülő feldolgozóipar is. Az olaszországi szakmai szervezetek szerint állami beavatkozás nélkül könnyen csődbe mehet a szektor termelőinek a jelentős része. Az elszálló energiaárak miatt az itáliai mezőgazdászok 13 százaléka lehet nagyon közel ahhoz, hogy felszámolja gazdaságát, azonban összességében a harmaduk üzemel veszteségesen – írja a Magyar Nemzet.

A helyzetüket nehezíti, hogy a műtrágya ára 170 százalékkal, a takarmány átlagosan 90 százalékkal, a dízel 129 százalékkal, az öntözéssel kapcsolatos költségek pedig mintegy 300 százalékkal emelkedtek az elmúlt hónapokban.

Mindezek mellett a feldolgozóiparuknak is meg kell küzdenie az áremelkedéssel. Az üvegek 30, a konzervdobozok 60, a műanyag csomagolóanyagok pedig 70 százalékkal drágultak a tavalyi áraikhoz képest, valamint nőttek a tetrapack csomagolással, a címkékkel és a kartonpapírokkal kapcsolatos kiadásaik is.

A legnagyobb olaszországi gazdaszervezet, a Coldiretti szerint az élelmiszeriparukat sújtó árnövekedés összege 575 milliárd euró lehet, ami a teljes olasz GDP negyede.

A problémák miatt zöldségkészítményekből, szószokból, gyümölcslevekből, étolajokból, paradicsompürékből és borokból kevesebb készülhet Olaszországban, az áruk pedig jelentősen emelkedhet. Ezért könnyen megeshet, hogy el fognak tűnni az olasz élelmiszertermékek más európai, így hazánk boltjaiból is.

Kiröhögték a hozzászólók a tésztafőzésbe beleszóló kormányt

Arról is írtunk, hogy az olasz kormány számításai szerint az őszi-téli időszakban 5,3 milliárd köbméterrel kell csökkenteniük az országuk földgázfogyasztását, így lehet tartalékot képezniük arra az esetre, ha megszakadna az Oroszországból érkező gázszolgáltatás.

A céljaik elérése a földgázfogyasztás csökkentésére azonban a lakosságon is múlik. Ezért arra kérték az olaszokat, hogy mérsékeljék a zuhanyozás idejét és a zuhanyzóvíz hőmérsékletét, valamint használják takarékosan a tűzhelyeket, a sütőket, a mosogatógépeket, a mosógépeket, valamint a többi elektronikus eszközt is.

Mindemellett kitérnek arra is, hogy tésztafőzéskor, miután a fazékba tett víz elérte a forráspontot, tekerjék alacsonyabbra a lángot. Ez az ajánlás azonnal ironikus reakciókat váltott ki a közösségi oldalakon, mivel a tésztát Olaszországban nem szokás alacsony lángon főzni.