Ezüst laptobpól kinyúló öltönyös kar
Fotó: Pixabay

4 recesszióálló ágazat, ahol jó eséllyel marad meg a munkánk

Egyre gyakrabban figyelmeztetnek szakemberek egy lehetséges recesszió veszélyére. Az infláció továbbra is szárnyal, tőzsdei káoszt okoz, és néhány cég elkezd felkészülni a legrosszabbra: ez elbocsátásokkal, létszámstoppal járhat.

Felkészülhetünk a munkaerőpiaci dinamika hirtelen változására, bár az álláspiac egyelőre jó lehetőségeket kínál, a bérek emelkedhetnek.

Építés, gyártás felejtős

Az álláskilátások a következő néhány hónapban sokat romlanak – véli a Johns Hopkins Egyetem közgazdaságtan professzora, Laurence Ball a CNBC-nek. A kérés csak az, hogy mekkora lesz a romlás mértéke – tette hozzá.

Ha valaki azt tervezi, hogy a közeljövőben állást vált, jó, ha tudja, hogy bár nincs olyan szakma, amely teljességgel recesszióbiztos, de bizonyos iparágak sokkal rosszabbul teljesítenek egy gazdasági visszaesés esetén.

A gazdasági világválság idején, 2007 és 2009 között az építési és gyártási szektorban visszaesett a foglalkoztatottság. Ilyenkor ugyanis az emberek visszafogják nem létfontosságú kiadásaikat, és elhalasztják a nagyösszegű vásárlásokat, például házét vagy autóét. A Harvard professzora, Karen Dynan azt jósolja, hogy a fenti iparágakban ugyanez ismétlődik majd egy esetleges recesszió beköszöntével.

Jobb félni

Mindkét szakértő egyetért abban, hogy a következő szektorok a leginkább recesszióbiztosak, illetve nyújtanak állásbiztonságot egy esetleges gazdasági lassulás idején:

  • egészségügy,
  • közigazgatás,
  • IT,
  • oktatás.

A közös pont az bennük, hogy kevésbé érzékenyek a kamatváltozásokra, és az embereknek szükségük van ezekre a szolgáltatásokra, akár virágzik a gazdaság, akár recesszióba kerül.

Habár az iskolák az Egyesült Államokban tanárhiánnyal küzdöttek, az oktatás stabil szektor lehet kemény időkben. Ball arra számít, hogy ha recesszió jön, akkor több tanár kell majd például a felsőoktatásba, mert többen akarnak majd továbbtanulni, hogy új képességeket szerezzenek, és jobb álláskilátásaik legyenek.

Dynan azt javasolja, hogy figyeljük, milyen kívánatos képességek vagy szakképesítések szerepelnek leggyakrabban az álláshirdetésekben, és kezdjünk el foglalkozni velük. Ha utánajárunk, mi az, amit a munkáltatók leginkább keresnek, és jók vagyunk benne, az lehet a legjobb biztosítékunk a jövőre nézve – mondta Dynan.

Itt Warren Buffett jótanácsai olvashatók infláció idejére.