Alapanyag-hiány sújtja az amerikai Starbucks üzleteket. Egyes helyeken a megszokott kínálat fele sem érhető el – írja a BBC.

Mostanában a világon szinte minden iparág az akadozó ellátási lánc hatásaitól szenved. Az autógyártóktól kezdve a fogászati termékeket forgalmazó cégeken át egészen a kertitörpe-árusokig, mindenki arra panaszkodik, hogy nem jut elég utánpótláshoz a cége. Úgy néz ki, a Starbucks sem maradt ki a sorból.

Megy a terelés

A Starbucks szóvivője arra hívta fel a vásárlók figyelmét, hogy ideiglenesen számos kávé lekerül a cég kínálatából, ugyanis nem jut elég alapanyaghoz a vállalat. Heves bocsánatkérések közepette a zabtejen kívül más terméket nem nevezett meg, amiből hiányt szenvedne a vállalat. Hozzátette, a termékek elérhetősége helyszínenként változhat. Arra is felkészítette az embereket, hogy lesznek üzletek, ahol akár egyszerre több termék árusítását is leállítják. Azt is elmondta, a cég azon van, hogy megoldja a helyzetet, már több beszállítóval is felvette a kapcsolatot. Sovány vigasz ez azok számára, akik nem tudják elindítani a napjukat a kedvenc zsírszegény sütőtök lattéjük nélkül.

Nagy a felháborodás

Bár a szóvivő csak a zabtejet nevezte meg, a Business Insider értesülései szerint a vállalat több mint 25 alapanyagból szenved hiányt. Nagy a frusztráció, a vendégek nehezen akarják elfogadni, hogy nem jutnak a kedvenc kávéjukhoz. Ez sokszor a dolgozókon csattan.

Az egyik alkalmazott arról beszélt, hogy a cég egyáltalán nem készült fel a nyitással járó tömegre. A dolgozók már hónapokkal ezelőtt figyelmeztették a vállalatot, hogy egyebek között nincs elég zabtej, ízesített szirup és pékáru. Egyelőre leginkább az egyesült államokbeli üzleteket sújtja az alapanyag-hiány, de hamarosan más területekre is begyűrűzhet a probléma.

Persze a Starbucks esete nem egyedi. A hiány és az áremelkedés az egész kiskereskedelmi ágazatot érinti. A motorok, a kerékpárok, az autók, a hús, a sajt, de még a ketchup is drágult. Ráadásul akadozik az utánpótlás is, ami főleg a vírusnak, a szállítókonténerek hiányának és a kikötői torlódásoknak köszönhető. A szakértők szerint ezen tényezők együttállása „ vihart" okozott a globális szállítmányozásban.

Legutóbb a Chick-Fil-A beszélt arról, hogy nem tud elég mártogatós szószt adni a vendégeinek, illetve a Chipotle is kénytelen volt megemelni az ételei árát.