Pörögnek a talpon marad hazai utazási irodák
Fotó: Shutterstock

Hasítanak a talpon maradt hazai utazási irodák

Csak néhány magyarországi utazási iroda zárt be az elmúlt években. Amelyek talpon maradtak, a világjárvány előtti éveket idéző idei forgalomról számolnak be. Ellenben a belföldi turizmust nem a magyarok utazási kedve húzza.

Pörögnek a talpon marad hazai utazási irodák

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke, az OTP Travel ügyvezetője elmondta, az elmúlt három évben összesen tíz utazási iroda zárt be, és csak egy volt közülük nagyobb. A magyarok idei, külföldi üdülési kedve pedig a koronavírus-járvánnyal nem érintett utolsó évet idézi.

Az eddigi számokat látva, nagyon jó évnek nézünk elébe. Bár még nincsenek pontos adatok, csak a kollégák visszajelzéseiből derül ki, hogy közelítünk a 2019-es turisztikai csúcsévhez. Óriási a hazai lakosok körében az utazási kedv, és azt látjuk, olyanok is jelentkeztek idén utakra, akik tavaly még nem merték elhagyni Magyarország határait

- nyilatkozta az elnök a Turizmus Online-nak.

Kevés a last minute-akció

A külföldi utak finanszírozásával kapcsolatban megjegyezte, sokan most fordítják utazásra a tavalyi személyi jövedelemadó visszatérítést. Valamint többen vannak olyanok is, akik tavaly még nem mertek nekivágni a nagyvilágnak, így tartalékolták az utazásra szánt pénzt, és csak az idén költik el. Valamint van egy nagy, stabil utaskör is.

Már most sorra foglalják a vendégek az őszi és a téli utakat. Biztatóan alakulnak a foglalások, van kereslet a későbbi időszakokra is. (…) Szintén jellemző az idei évre, hogy nincsenek nagy számban last minute-akciók. Az utazni vágyók szembesültek azzal, hogy akkor járnak a legjobban, ha nem az utolsó pillanatokban foglalják le az utazásokat, hanem élnek az utazási irodák által ajánlott előfoglalási kedvezményekkel

- mondta Molnár Judit.

Hozzátette, a kedvező adatok ellenére sem lehet kijelenteni, hogy az elkövetkező időszak jó lesz a szakmának. Az elmúlt években bebizonyosodott, ki vannak szolgáltatva sok olyan, tőlük független tényezőnek, mint például a természeti csapások, a háborús helyzetek vagy a járványveszélyek. Azonban bíznak abban, hogy az első félévben tapasztalt tendencia folytatódik az év hátralévő részében is.

Más a helyzet a belföldi turizmussal

Ha a belföldi turizmus vizsgálva is érdekesen alakultak az elmúlt hónapok. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 6 százalékkal csökkent a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma a magyarországi turisztikai szálláshelyeken áprilisban, éves alapon. 2023 első négy hónapjában pedig 8,4 százalékkal esett vissza a belföldi vendégéjszakák mennyisége az előző év azonos időszakához képest. Viszont kedvező adat, hogy a külföldiek 13 százalékkal több éjszakát töltöttek magyar szálláshelyeken, mint egy évvel korábban.

A turisztikai, azaz kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken nagyjából 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött áprilisban. A számuk 6,7 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 1,2-vel volt nagyobb az egy évvel korábbinál, ami a külföldi vendégforgalom bővülésével magyarázható.