Kamatot emel egy kéz
Fotó: Shutterstock

Még három hónap: meghosszabították a 14 százalékos kamattámogatást

2023-ban rendkívül fontos lesz, kinek és milyen kondíciókkal lesz forgótőkéje. Ehhez most egy meghosszabított kammattámogatás nyújt segítséget.

Az idei évben tapasztalható, történelmi léptékű aszályhelyzet, az energia- és takarmányárak robbanásszerű emelkedése komoly terheket jelentenek a gazdálkodóknak. Ezért az agrárvállalkozások számára bevezetett, kiemelten kedvező kamatozású, szabad felhasználású folyószámlahitel felvételének lehetőségét 2023 első negyedévében is biztosítja az agrártárca.

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel emelt szintű kamattámogatással segített konstrukcióját állattartók és az igazoltan aszálykárral érintett növénytermesztők vehetik igénybe. A mostani döntéssel a megkötött hitelszerződések hatálybalépési ideje 2023. március 31-ig meghosszabbításra kerül.

Az állami kamattámogatás mértéke legfeljebb 14 százalék úgy, hogy a hitelek induló éves kamatterhe a kamattámogatás figyelembevételével ugyancsak nagyon kedvező, jelenleg 6-7 százalékos mértékű.

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel normál kamattámogatás mellett természetesen ezen időpontot követően is igényelhető lesz.

A fentiek mellett tájékoztatják az érintett gazdálkodókat, hogy az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel alapkonstrukciójához kapcsolódóan is fontos változás történt azzal, hogy az Európai Bizottság jelentősen megemelte az ukrán-orosz konfliktus miatt kialakult gazdasági nehézségek enyhítését szolgáló, korlátozott összegű támogatások keretösszegeit és a támogatások odaítélhetőségének határidejét. Ennek alapján a 2023. december 31-ig hatályba lépett, Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel rendelkező vállalkozások is a magasabb keretösszeg

élelmiszer termelők, illetve mezőgazdasági termék feldolgozó/forgalmazók esetében: 2 millió euró, mezőgazdasági termelők esetében: 250 ezer euró; halászati ágazat esetében: 300 ezer euró

terhére vehetik igénybe a konstrukcióhoz kapcsolódó kamat és kezességi díj támogatást.

Az államilag támogatott forgóeszközhitel programok hozzájárulnak a történelmi léptékű aszály által okozott károk következményeinek enyhítéséhez. A mezőgazdasági termelés folyamatosságának biztosítása az élelmiszerellátás biztonságának megőrzése érdekében elengedhetetlen.

Ne hagyd ki!