High-tech az agráriumban.
Fotó: Shutterstock

A magyar agráriumban is a high-tech-é a jövő, itt a bizonyíték

Magyar startupok mutatták be a napokban megrendezett Agtech Summit konferencián az agrárium területén végzett kutatásaik és fejlesztéseik eddigi eredményeit. Volt szó egyebek között cyber kertészkedésről és mezőgazdasági űradatokról is.


High-tech az agráriumban

Agrártechnológiai fejlesztéseket végző magyar startup cégek mutatták be kutatási területeiket, valamint inkubátorfázisban lévő ötleteiket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) rendezésében a legelső Agtech Summit konferencián november végén a Budapest Music Center-ben. A rendezvényen szó esett cyber kertészetekről, mezőgazdasági űradatokról, a fenntartható agráriumhoz köthető kutatásokról, az élelmiszeripar jövőjéről, vagyis a legaktuálisabb agrárinnovációs trendekről – áll a NAK honlapján.

A NAK három éve indította startupprogramját, amely - közleményük szerint - az agrárium jövőjét hivatott formálni. A mostani rendezvény a program eredményeinek a bemutatására szolgált. A szervezők célja volt az is, hogy összehozza a kutatókat és fejlesztőket a magyar agrárium vezető szereplőivel. A rendezvényen több százan vettek részt.

„Az esemény bebizonyította, hogy a fiatal fejlesztőknek helyük van a szektorban. Azzal, hogy ezeknek az új típusú fejlesztéseknek a kamara támogató környezetet biztosít, tagjait is segíti, hiszen az ágazat megújulása elkerülhetetlen, a versenyképességet pedig csak úgy lehet fenntartani, ha lépést tartunk a fejlődéssel. Az agrár startupok szektorba csábítása egyúttal a generációváltás problémájára is enyhítést hozhat”

– emelte ki Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Az Agtech Summit zárásaként bemutatták a NAK TechLab inkubátor programjában született fejlesztéseket és együttműködéseket is. A startupok olyan piacvezető agrár nagyvállalatokkal dolgozhattak együtt a három hónapos program során, mint a Corteva Agriscience, a KITE Zrt. a Bonafarm Csoport, vagy az Axiál Kft.

Virtuális világban szereljük a traktort

Egyre gyakrabban találkozhatunk high-tech megoldásokkal a magyar agráriumban, vagy a jövő agrárszakembereinek a képzésében. A Haszon.hu a napokban számolt be arról, hogy már virtuális valóság segítségével is képzik traktorok karbantartására a Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola diákjait. A mintaprojekthez a PiX VR nevű magyar cég szolgáltatja a technológiát, akik 236 millió forint agrárminisztériumi támogatásból finanszírozták a projektet.

„Az intézmény pár napja birtokba vett virtuális tantermében indult el az a mintaprojekt, amely lehetővé teszi, hogy a diákok a virtuális térben tanulják meg a szakmájukhoz szükséges munka- és erőgépek használatát. A magyar tulajdonú Pix VR által fejlesztett úttörő oktatási megoldással a tananyag négyszer gyorsabban elsajátítható, mint hagyományos módszerekkel, az izommemóriába bevésődő mozdulatok révén pedig a megszerzett tudás azonnal használható éles környezetben.”

– áll a cég sajtóközleményében.

A vállalat korábban iparvállalatok számára fejlesztett hasonló rendszereket. A technológia nagy előnye Jekler Balázs, a Pix VR Training Kft. ügyvezető igazgatója szerint, hogy megoldást nyújt a koronavírus járvány miatt felmerülő tanteremi-oktatási problémákra, valamint a tanműhelyi oktatást is forradalmasíthatja, hiszen megszüntetheti a drága gyakorlógépek – jelen esetben agrárgépek – beszerzésének szükségességét. Erről bővebben itt olvashattok.

Ne hagyd ki!